Puzigaća potpisao akt kojim se zakon o izbornim jedinicama proglašava štetnim po vitalni interes

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Drago Puzigaća potpisao je akt kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

To je izjavio novinarima Puzigaća navodeći da je to uradio jer “ovo pitanje spada u nacionalni interes jednog naroda”.

“Smatram da je potrebno postići koncenzus. Ko smatra drugačije, imaju glasanje u Domu naroda. Ako klubovi izglasaju dvotrećinski, to pitanje je riješeno, ide na Ustavni sud i zna se epilog”, rekao je Puzigaća.

Komentirajući činjenicu da će Klub Srba na redovnoj sjednici 26. jula pokrenuti pitanje njegove smjene rekao je da je to “njihovo legitimno pravo”, poručujući da “neka rade šta god hoće”.

Ovaj predloženi zakon trebao je biti razmatran na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, koja do sada nije počela.

Predlagači zakona, poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Zakon je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

klix.ba

Related posts