Prvi IBM-ov računar danas slavi 39. rođendan, koštao je 1.500 dolara

Prošlo je 39 godina od kada je američka kompanija IBM predstavila prvi osobni računar. Tim povodom iz ove kompanije su podsjetili kako su ga uspjeli napraviti.Na čelu grupe koja je razvijala računar bio je Bill Lowe. Nisu željeli da se prodaje računar koji neće prihvatiti većina ljudi i bili su svjesni da je pred njima dug
posao, podsjetili su iz IBM-a.

U timu je bilo 12 osoba koje su svakodnevno radile na razvoju hardvera i softvera. Suština njihove ideje osobnog računara je bila uvijek ista. Kako je vrijeme odmicalo, uspjeh je bio sve veći.

Iskustvo rada na ovom projektu ispričao je Dave Bradley koji je osmislio korisničko okruženje.

“Mjesec smo se sastajali svakog jutra kako bismo se dogovorili koje funkcije računar mora imati. Popodne smo donosili konačne odluke. Tako smo počeli graditi prototip koji je kasnije preuzela kompanija, tada malo poznata, Microsoft”, prisjetio se.

Cilj im je bio da sve bude jednostavno i da ne odstupaju od planiranog. Odstupanja su im bila neprihvatljiva. Spomenuti tim je prevazišao tradicionalne granice koje je IBM do tada postavio.

U plesnoj dvorani Waldorf Astoria u New Yorku IBM je novinarima 12. augusta 1981. predstavio prvi osobni računar koji je tada koštao 1.565 dolara. Tada je to bila velika inovacija – mogao se priključiti na kućni televizor, koristiti za igru i obrađivanje teksta. Monitor je imao višebojnu projekciju slike, mogao se priključiti printer i imao je čitač disketa. Osim toga, imao je vrlo napredne tehničke karakteristike za to vrijeme. Potražnja kupaca je bila velika, a utjecajni mediji poput New York Timesa i Newsweeka su imali riječi hvale.

Izvor: Klix.ba

Related posts