Priznao da je pucao na Damira Hodovića: Presuda Fuadu Pitiću sljedeće sedmice

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sutkinja Žana Knežević prihvatilo je danas izjavu o priznanju krivnje koju je na prošlom ročištu dao Fuad Pitić, optužen da je 1. februara na Alipašinom Polju pucao u Damira Hodovića, kojeg je tokom istog sukoba nožem usmrtio Pitićev šura Ismar Halilović.

Optužnicom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na teret mu je stavljeno izazivanje opće opasnosti i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

Na koliku kaznu će zbog ovih krivičnih djela Pitić biti osuđen bit će poznato 21. novembra, za kada je sutkinja Knežević zakazala izricanje presude.

Odluka o prihvatanju priznanja krivnje uslijedila je nakon što je Pitić i danas kazao da ostaje pri ranijem izjašnjenju i prihvata odgovornost za krivična djela koja je počinio.

– Žao mi je što sam ovo učinio. Kajem se i neću to više ponoviti – kazao je Pitić.

Kantonalna tužiteljica Mona Meršnik, koja je tražila da Pitiću nakon izricanja presude bude produžen pritvor, od Vijeća je zatražila da kao otežavajuću okolnost cijeni da je Pitić vatreno oružje upotrijebio usred dana, u naseljenom mjestu i u vrijeme kad se djeca vraćaju iz škole, kao i da je ubijeni Hodović bio otac dvoje maloljetne djece.

– Nesporno je da je on bio incijator sukoba, da je došlo do naguravanja i pucnjave. Ne smije se zanemariti da je jedna osoba lišena života, iako se to njemu optužniocom nije stavilo na teret – kazala je tužiteljica, te kao olakšavajuće okolnosti na strani optuženog navela da je mlađe životne dobi i činjenicu da je priznao djelo.

Advokatica Dijana Hasić, koja je na današnjem ročištu mijenjala Pitićevog advokata Omara Mehmedbašića, prigovorila je na ove navode Tužilaštva, rekavši da se njen branjenik tereti za izazivanje opće opasnosti i nanošenje lakše tjelesne povrede od koje nije mogla nastupiti Hodovićeva smrt. Kako je kazala, isticanjem činjenice da je Hodović ubijen dezavuiše se Sud, jer je za to optužena druga osoba protiv koje se vodi proces.

Također je od Vijeća zatražila da Pitić nakon presude bude pušten iz pritvora u kojem je već proveo više od devet mjeseci.

Prema optužnici sarajevskog Tužilaštva, Halilović i Pitić su se 1. februara, oko 18 sati našli u kafiću Fellini na Alipašinom Polju. Pitić je tada na ulici ugledao Hodovića sa kojim je odranije imao nesuglasica, te je izašao iz kafića nakon čega je između njih dvojice izbila svađa, a potom i naguravanje.

Hodović je potom pokušao pobjeći, a Pitić je iza pasa izvadio pištolj, nepoznate marke i ispalio hitac u pravcu Hodovića, kojim ga je pogodio u lijevu potkoljenicu, nanijevši mu laku povredu.

Čuvši pucanj, iz kafića je izašao i Halilović, te prišao s leđa Hodoviću, uhvatio ga rukama za jaknu i oborio na tlo. Nakon toga je, u namjeri da ga ubije, izvadio nož na preklop sa drvenom drškom, te Hodovića ubo u lijevu stranu grudnog koša, usljed čega je on iskrvario i umro isti dan.

Suđenje u odnosu na Halilovića bit će nastavljeno, a ranije je postupak razdvojen i u odnosu na Nihada Titorića, koji se zajedno s njima dvojicom našao na optuženičkoj klupi.

On je, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na osam mjeseci zatvora jer je pištolj, iz kojeg je Pitić pucao u Hodovića, stavio u vrelu vodu, kako bi sa njega uklonio otiske prstiju i tragove baruta. Pištolj je, prema vlastitom priznanju, nakon toga bacio u Miljacku, ali on nikad nije pronađen, iako su pripadnici MUP-a KS u potrazi za oružjem angažirali i ronioce.

Related posts