Pripreme uoči godišnjice genocida u Srebrenici teku po planu, žrtve poručuju da negatori nisu dobrodošli

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica”, kazao je u razgovoru za Klix.ba da pripreme za organizaciju skupa u Srebrenici za sada teku po planu, da još nijedan visoki zvaničnik nije potvrdio svoj dolazak i da oni koji poriču genocid nisu dobrodošli.

“Do sada su održana četiri sastanka organizacionog odbora, sve pripreme teku predviđenom dinamikom imajući u vidu činjenicu da je većina predsjednika pododbora sastavljena od ljudi koji godinama rade na pripremi obilježavanja i vrlo dobro znaju posao i obaveze koje su pred njih postavljene”, kazao nam je Alivuković.

Program identičan svake godine

Predsjednik Organizacionog odbora je napomenuo da je program iz godine u godinu identičan kada je riječ o samoj komemoraciji i ukopu identifikovanih žrtava.

“Tu nema posebnih izmjena. Predviđena je komemoracija na kojoj će se obratiti sve visoke zvanice i vjerski dio koji svake godine vodi Islamska zajednica u BiH. Počinje u 11 sati, zatim dolazi ukop identifikovanih žrtava… Još uvijek nemamo posebnih najava ko će od visokih zvanica prisustvovati komemoraciji. Mi smo uputili dopise svim ambasadama da provjerimo ko će u ime ambasade, odnosno države koju predstavljaju, učestvovati na samoj komemoraciji i dženazi. Stižu određene potvrde da će određeni ambasadori lično prisustvovati, ali kada je riječ o potvrdama visokih zvaničnika Evrope i svijeta, još uvijek nemamo potvrde njihovog dolaska”, kazao je Alivuković.

Vođen iskustvom od prethodnih godina, Alivuković nam napominje da se uvijek čeka prvi visoki zvaničnik koji će potvrditi svoj dolazak i da ga, potom, svi ostali prate.

Budžet 250 hiljada KM

Alivuković nam je kazao da je, okvirno gledajući, budžet za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici blizu 250 hiljada KM, a da sredstva kao i do sada osiguravaju putem donatora, odnosno svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

“To je onaj dio koji Općina Srebrenica, odnosno Organizacioni odbor, izdvaja kada je riječ o pokrivanju troškova pripreme i realizacije svih aktivnosti u vezi s obilježavanjem godišnjice genocida. U ova sredstva nisu uključena sredstva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Oni rade dosta infrastrukturnih projekata na samoj trasi Marša mira od Nezuka do Potočara. Asfaltiraju se određene dionice, radi se rekonstrukcija i sanacija određenih makadamskih puteva, prosijecaju se nove trase. Jučer smo bili u obilasku trase Marša mira koja prvi put ide identičnom stazom kojom su se Srebreničani u julu 1995. godine kretali prema slobodnoj teritoriji, ka Tuzli. Riječ je o dionici puta Burin – Kameničko brdo, u dužini od nekih 17 kilometara, koju je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba. Osim toga pružaju i logističku podršku, kao i ostale aktivnost”, rekao je Alivuković.

Suzbiti uličnu prodaju

Alivuković nam je napomenuo da je jedna od obaveza Organizacionog odbora da se ograniči ulična prodaja 11. jula, a da će kao i svake godine donijeti odluku da se zabranjuje prodaja.

“U saradnji s Općinom Srebrenica angažuju se i inspektori. Iz godine u godinu se smanjuje broj, ali uvijek ima pojedinačnih slučajeva. To odvlači pažnju učesnika dženaze i stavlja mrlju na sam događaj. Ove godine ćemo dodatno pojačati te kontrole da spriječimo bilo kakvu prodaju”, naglasio je Alivuković.

Negatori nisu dobrodošli

Predsjednik Organizacionog odbora nam je kazao da, poštivajući želju udruženja žrtava i drugih Srebreničana, negatorima genocida neće biti ukazana dobrodošlica u Memorijalnom centru Potočari 11. jula.

“Ivancov je najavio posjetu Općini Srebrenica i nakon toga dodatno izrazio želju da posjeti memorijalni centar. Vođen stavom udruženja preživjelih, još od 2015. kada je Rusija rekla ‘ne’ Rezoluciji o Srebrenici, odbio sam da dočekam ambasadora u memorijalnom centru. Donesena je odluka da se otkaže gostoprimstvo Ivancovu. Očigledno je da se nakon otkazivanja njegove posjete pokazuje da njegov cilj nije bio sagledavanje potrebe građana, nego politiziranje memorijalnog centra i stavljanje mrlje na sve što se desilo”, rekao je Alivuković, dodavši da to važi za bilo koga ko poriče genocid, da je takav stav žrtava i da vjeruje da će se on poštovati.

Related posts