Presuda Mladiću u Biljanima kod Ključa ostavlja gorak okus

Nije kriv za genocid u 6 bh. općina jedina je tačka optužnice po kojoj je Ratko Mladić oslobođen. Optužnica ga je teretila i za pokolj u Biljanima, kod Ključa, gdje je 10. jula 1992. godine ubijeno više od 260 stanovnika.

Presudu Ratku Mladiću malobrojni stanovnici Biljana pored Ključa dočekali su zajedno u lokalnoj džamiji.

«To ne može biti pravda nikako – ovoliko je nišana i ovoliko je pobijeno naše omladine. Meni sin 21 godina», priča Ulfeta Avdić.

Za zločin u Biljanima osuđen je samo jedan čovjek – Marko Samardžija. Sud BiH najprije mu je odredio kaznu dugotrajnog zatvora. U drugostepenoj presudi kazna mu je smanjena na svega 7 godina, iako je po vlastitom priznanju ubio oko 140 ljudi. Ostaje pitanje ko je još okrvavio ruke o biljanske Bošnjake.

«Nismo mi zadovoljni – meni to ne može ništa vratiti ono što sam izgubila. Ali, barem neka je ublaženo, nek nije bar rečeno da je slobodan», kaže Nesma Avdić.

Donekle pravedna, ali ipak za stanovnike Biljana današnja presuda Ratku Mladiću prema kojoj nije počinjen zločin genocida u ključkoj općini, ostavlja gorak okus. – piše federalna.

Presuda u Biljanima ostavlja gorak okus

Nije kriv za genocid u 6 bh. općina jedina je tačka optužnice po kojoj je Ratko Mladić oslobođen. Optužnica ga je teretila i za pokolj u Biljanima, kod Ključa, gdje je 10. jula 1992. godine ubijeno više od 260 stanovnika.Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/221387

Gepostet von federalna.ba am Mittwoch, 22. November 2017

Related posts