“Prekinuti praksu neprisustvovanja sjednicama Skupštine USK”

Jučerašnja sjednica Skupštine USK završila je neusvajanjem ključnih finasijskih izvještaja koje je Vlada jednoglasno usvojila.

Konsolidovani godišnji obračun budžeta USK, te izvještaj o njegovom izvršenju za 2017 godinu nisu usvojeni zbog, kako premijer tvrdi, odsustva zastupnika, što je praksa koja bi se trebala prekinuti.

Da li se za neki izvještaj glasa do pauze za ručak ili poslije nje, nije nevažno. Iz tog razloga jučer nisu prošli glavni finansijski dokumenti koji su se našli na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja, ističe premijer Husein Rošić. Iako su izvještaji pokazali domaćinsko gospodaranje javnim finansijama, to nije rezultiralo njihovim usvajanjem, dodaje premijer.

Ovim pitanjem neodgovornosti zastupnika koji samo djelimično prisustvuju sjednicama trebalo bi se pozabaviti, iako je to za ovaj sastav koji završava četverogodišnji mandat vec kasno. Ostalo je još dosta neusvojenih zakona, izvještaja koji čekaju da se o njima očituju zastupnici, otprilike njih šezdesetak. .

A od onih koji su bili prisutni i koji nisu glasali za ove izvještaje o budžetu je i zastupnik Nisvet Jusić ispred Nezavisnog bloka., koji smatra da je za to ima dovoljno razloga.

Bez obzira na stavove opozicije premijer ističe da je 2017. godinu Vlada završila finanijski pozitivno, dok je godinu poslije minus bio oko 200.000 maraka. U tekućem poslovanju u ovoj godini nije bilo novog kreditnog zaduženja što je doprinijelo stabilnosti USK.

Hoće li naredna sjednica Skupštine uopće biti održana i da li će se ove tačke ponovo naći na dnevnom redu trenutno je teško prognozirati.

/rtvusk.ba

Related posts