Predstavnički dom Kongresa SAD pokreće istragu protiv Trampa

Odbor za pravna pitanja traži dokumente između ostalih i od sina prvog čovjeka države.

Odbor za pravna pitanja predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenut će istragu protiv predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i njegovih saradnika zbog moguće opstrukcije pravde, korupcije i zloupotrebe ovlaštenja.

Predsjedavajući tog odbora, demokrata Džeri Nadler (Jerry) rekao je za EBC da je odbor zatražio dokumenta od više od 60 ljudi iz Trampove administracije, u okviru širenja istrage ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016., navode agencije.

Odbor za pravna pitanja traži dokumente, između ostalih, od sina predsjednika SAD Donalda Trampa Juniora i finansijskog direktora kompanije ”Tramp Organizacije” Alena Vajselberga (Alan Wajsberg).

– Naš je zadatak da štitimo vladavinu prava. Pokrenut ćemo istrage zloupotrebe ovlaštenja, korupcije i opstrukcije pravde. Učinit ćemo sve što možemo da dođemo do dokaza – rekao je Nadler.

On je kazao da misli da je “veoma jasno” da je Tramp opstruirao pravdu.

Dodao je, međutim, da je sada prerano da se razmatra mogućnost Trampovog opoziva.

Tramp u kontinuitetu negira krivicu i optužuje demokrate za “lov na vještice”.

Predsjednik SAD je jučer i danas oštro kritizirao specijalnog savjetnika Roberta Milera (Muller), koji vodi istragu navodne povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusijom.

Izvor: avaz.ba

Related posts