Predstavnici USK-a na protestu u Sarajevu: Zbog migranata građani čuvaju noćnu stražu kao '92

Na mirni protest su stigli predstavnici svih općina iz USK-a osim načelnika Krupe, Sanskog Mosta i Velike Kladuše.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao da već mjesecima pokušavaju zainteresovati Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH da se počnu baviti ovim problemom.

“Nažalost do sad nismo uspjevali. Ovo je posljednji pokušaj da skrenemo pažnju na ono što se dešava kod nas, koliki je pritisak i koliko migrantska kriza utječe na život u Bihaću i Velikoj Kladuši”, rekao je Fazlić.

On je pojasnio da stanovnici USK-a nemaju ništa protiv migranta, ali da je potrebno riješiti njihov status i smještaj.

“Osam mjeseci ih hranimo, smjestili smo ih, pomagali cijeli Ramazan. Ali imamo lokaciju gdje živi 1.000 migranata bez ikakvih uslova, a Vijeće ministara ne želi da upravlja s tim. Mi tražimo da se to dovede u red, jer nama dnevno dolazi 30 do 50 migranata. Tražimo da Ministarstvo sigurnosti radi po Zakonu o azilu. Nismo protiv da taj centar bude na teritoriji Bihaća. Ne želimo da ljudi žive na ulicama već na jednom mjestu”, dodao je Fazlić.

On ističe da su porodice smještene u šatorima, na ulicama i po grobljima.

“Svako izmještanje migranata s ulice za nas znači puno. Ali to je kap u moru. Nas brine pristup. Ministar Mektić vodi više računa kako će neutralisati Dodika i polemiše s njim nego što pokazuje želju da riješi problem migranata. Želimo da se premijer Denis Zvizdić i Predsjedništvo BiH uključe. Tražili smo sastanak sa Zvizdićem i ministricom Borovac koja je rekla da će nas primiti”, dodao je gradonačelnik Bihaća.

On je kazao da je netačno kako se načelnici u USK ne mogu dogovoriti.

“Bilo koja lokacija koja je prihvatljiva za EU kao investitora, prihvatljiva je i za nas. Bihać će hraniti migrante, ali neka kažu da je to to. Sada ih je 3.000, a bojimo se da će u septembru broj iznositi 13.000. Ulaze u dvorišta, provaljuju u kuće… Građani čuvaju noćnu stražu kao 1992. u ratu. A to nikome u Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti nije signal za reakciju”, govori Šuhret Fazlić.

Related posts

Leave a Comment