Predstavnici inženjera inicirali osnivanje Inženjerske komore Unsko-sanskog kantona

Ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić dana 11.3.2020. godine na prijedlog predstavnika inženjera sa područja Unsko-sanskog kantona, održao je informativni sastanak na temu mogućnosti osnivanja Inženjerske komore Unsko-sanskog kantona. Ministarstvo je u prethodnom periodu zaprimilo pisanu inicijativu obzirom da u Zakonu o prostornom uređenju i građenju Unsko-sanskog kantona postoje odredbe koje definiraju osnivanje ovakve organizacije. 

Kako su naveli razlog za osnivanje Inženjerske komore imao bi za cilj unapređenje uslova za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog uređenja i planiranja, projektovanja, građenja i drugih relevantnih oblasti za stanje u prostoru, radi provođenja i zaštite javnog interesa u obavljanju poslova i pružanju usluga iz tih oblasti, radi zaštite interesa profesije, zadovoljavanja svojih stručnih potreba, te radi zajedničkog nastupa pripadnika profesije prema državnim tijelima i organima, udruženjima, tržištu i ukupnom društvenom okruženju, na području našeg Kantona.

Ministar Adnan Alagić pohvalio je ovu inicijativu, i istaknuo da ideja o formiranju Inženjerske komora postoji već dugi niz godina, posebno imajući u vidu da je inženjerska struka prilično neorganizirana i da poslovi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju, zaštite općih i pojedinačnih interesa u obavljanju poslova u inženjerskim djelatnostima, nisu u cijelosti sistemski uređeni i postoje mnogi problemi s kojima se inženjerska struka susreće. 

Nakon kraće diskusije zaključeno je da postojanje ovakve organizacije na području Unsko-sanskog kantona sigurno bi unaprijedilo rad i status inženjerske struke, te je dogovoreno da se razmotre mogućnosti uspostavljanja iste sa zakonskog, institucionalnog, organizacionog i financijskog aspekta.

Izvor: Cazin.net

Related posts