Predsjedništvo BiH ratifikovalo 13 međunarodnih sporazuma

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici primilo k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju migracija za prva tri mjeseca ove godine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici primilo k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju migracija za prva tri mjeseca ove godine, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, napominjući da od Vijeća ministara očekuje cjelovit plan djelovanja BiH kada je riječ o migrantskoj krizi.

Džaferović je izrazio žaljenje što je otkazan sastanak ad hok radne političke grupe koja je formirana s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Želim da radi ta ad hok grupa, u kojoj su najodgovorniji ljudi institucija BiH iz svih naroda i svih dijelova zemlje tako da ona može da bude dobar format za pregled onog što radi BiH na svom evropskom putu, kako ispunjava 14 prioriteta – rekao je Džaferović. 

On je izrazio uvjerenje da je ta ad hok grupa referentno mjesto koje bi moglo s vremena na vrijeme da analizira kako se realizuje 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije i da incira dalje procese u realizaciji tih preporuka.

Džaferović je rekao da je Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici razmatralo tačke dnevnog reda koje se tiču međunarodnih sporazuma koje zaključuje BiH, a u vezi su sa raznim oblastima, izgradnjom infrastrukture, energetskom efikasnosti.

– Usvojili smo i ratifikovali 13 međunarodnih sporazuma koji su već prošli proceduru kroz institucije BiH i sve je to urađeno jednoglasno. Imali smo i nekoliko tačaka dnevnog reda koje se tiču Ministarstva odbrane i one su jednoglasno završene – naveo je Džaferović.

On je dodao da su članovi Predsjedništva BiH različito glasali za neke od tačaka dnevnog reda koje idu u dalju proceduru.

– To se posebno odnosi na tačke u vezi ocjene kvaliteta u srednjem obrazovanju. Član Predsjedništva Milorad Dodik je glasao protiv, a član Predsjedništva Željko Komšić i ja smo glasali za i to ide sada u drugi krug glasanja – rekao je Džaferović. 

Izvor: Avaz.ba

Related posts