Predsjedavajući GV Bihać Davor Župa: Situacija u Bihaću je alarmantna

Predsjedavajući GV Bihać Davor Župa je za N1 kazao da je situacija u ovome gradu povodom migrantske krize – alarmantna.

Zbog situacije u vezi sa migrantskom krizom zakazana je vanredna sjednica GV Bihać.

“Što se tiče situacije u Bihaću, najbolje opisuje ako se kaže da je situacija alarmantna. Sjednica GV je zakazana tim povodom. Razmatrali smo svjež izvještaj uprave policije koji kaže da trenutno ovdje boravi 3.507 migranata na USK, blizu 2.500 u Bihaću”, kazao je Župa za N1.

Dodao je da svi žele pomoći migrantima, ali u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta.

“Mi u njima vidimo ljudska bića kojima je potrebna pomoć i svi žele pomoći u okviru svojih kapaciteta i koliko su u mogućnosti. Mi se bojimo da će uskoro taj broj migranata prevazići naše mogućnosti i potrebna nam je pomoć viših organa i onih koji su nadležni za to”, ističe.

“Apelujemo i na zemlje EU, to je jedan od temeljnih principa zemalja EU, princip solidarnosti. Da zemlje zajednički podjele teret nečega što ih muči. Što se tiče grada Bihaća, mi smo taj ispit uspješno položili. Mi želimo pomoći, ali ne smijemo dovesti u pitanje sigurnost migranata ali i naših građana. Uvjet za to je da migranti budu koncentrisani na jednom mjestu gdje će im se moći pružiti minimum uvjeta koji trebaju svakom ljudskom biću”, kazao je Davor Župa.

Related posts