Pravda za ubijene Ribiće - na ovom ili onom svijetu

Odlučujući u žalbenom postupku, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu protiv pripadnika jedinice „Simini četnici“ za rušenje džamije i za ubistvo 27 romskih civila u selu Skočić kod Zvornika gdje je ubijena cijela familija Zije Ribića, a on preživio strijeljanje. Ribić poručuje da će pravdu tražiti pred međunarodnim sudovima.

Pripadnici grupe “Simini četnici” dobili su kazne za zlostavljanje i silovanje tri djevojke. Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević dobili su po deset, a Zoran Alić šest godina zatvora. Damir Bogdanović, Đorđe Šević i Dragan Đekić oslobođeni su. Zijo Ribić kaže da je šokiran presudom.

“Sudija njima dao pravo na žalbu, a nama nije. Ja stvarno ne razumijem ove sudove. Ne samo u Srbiji, već i u BiH. Svugdje isto rade, kako sam ja skontao”, priča Ribić.

Podršku je sve vrijeme imao od Fonda za humanitarno pravo koji smatra da je Apelacioni sud u Beogradu ovih dana donio presudu koja sadrži ozbiljne pravne nedostatke, koji mogu dovesti do brojnih problema u budućem procesuiranju kompleksnih postupaka za ratne zločine pred ovim sudom:

“Ukoliko bi se u sudskoj praksi održao ovakav standard dokazivanja saizvršilaštva u predmetima ratnih zločina, gdje je potrebno da se dokaže svaka radnja izvršenja svakog pojedinačnog člana grupe, to bi dovelo do ozbiljnih problema u ionako rijetkim slučajevima procesuiranja kompleksnih predmeta ratnih zločina. Naime, teško je zamislivo da Tužilaštvo za ratne zločine dokaže svaku pojedinačnu radnju izvršenja svakog pripadnika grupe koja na određenom mjestu djeluje duži vremenski period, a u kojem je počinila mnogobrojne zločine”.

Zijo Ribić od 2006. godine traži pravdu te je i svjedočio protiv “Siminih četnika”, koji su mu, priča nam, silovali i ubili devet članova porodice. On ne odustaje.

“Ako ne može u Beogradu, ići ću na Međunarodni sud. Sad mi preostaje samo borba za pravdu. Strašno sam iznenađen i pogođen sa takvom odlukom. Ali pravda postoji, dostižna je. Doći će. Ako ne na ovom, onda na onom svijetu”, poručuje Ribić.

Po optužnici, “Simini četnici” su u Skočiću srušili seosku džamiju, skupili sve mještane Rome u jednu kuću gdje su ih tukli i silovali. Potom su ih kamionom odvezli u Hamziće, poubijali i bacilli tijela i bombu u jamu. Jedini koji se izvukao je Zijo Ribić koji pravdu traži godinama.

/N1

Related posts