Poznata imena kandidata za potpredsjednike SDA: Delegati biraju devet od 15 nominovanih

Čak 1.340 delegata u subotu će na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) imati priliku izabrati devet od 15 ponuđenih kandidata za potpredsjednike SDA. Na mjestu potpredsjednika najutjecajnije političke stranke u BiH morat će biti zastupljena i najmanje jedna žena.

Na listi će se naći imena četiri dame i to potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alme Čolo, predsjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Aide Obuće i aktuelne predsjednice Asocijacije žena SDA Senije Bubić.

Najveće šanse za izbor na mjesto potpredsjednice SDA ima Melika Mahmutbegović iz SBK koja je na ovogodišnjim izborima izabrana za zastupnicu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. U SDA je veoma cijenjena i Alma Čolo koja također ima velike šanse za izbor na mjesto potpredsjednice SDA s tim što se u političkim krugovima već mjesecima priča kako će Čolo najvjerovatnije preuzeti predsjedavanje Asocijacijom žena SDA.

Na listi od 15 imena nalazi se 11 kandidata za potpredsjednika SDA. Dva potpredsjednika trebaju dolaziti iz bosanskohercegovačkog entiteta RS i to će prema svim procjenama biti trenutni potpredsjednik SDAEdin Ramić i aktuelni zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

Veliko povjerenje predsjednika SDA Bakira Izetbegović uživa i trenutni potpredsjednik Šemsudin Dedić iz Unsko-sanskog kantona koji će najvjerovatnije ponovo biti izabran za potpredsjednika SDA. Dosadašnji potpredsjednik SDA iz Hercegovačko-neretvanskog kantona Edin Mušić neće biti kandidat za potpredsjednika, a njega bi na ovoj poziciji trebao zamijeniti predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago. Jedan od kandidata za potpredsjednika bit će i član Predsjedništva SDA Refik Lendo iz Novog Travnika.

Zeničko-dobojski kanton mogao bi imati dva potpredsjednika SDA. Sigurno je da će jedan od potpredsjednika biti aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, dok je velika vjerovatnoća da za potpredsjednika bude izabran i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiHMirsad Zaimović. Od ranije je poznato da Zaimović, koji je od 2001. do 2015. bio predsjednik Kantonalnog odbora SDA u ZDK, uživa veliko povjerenje stranačke baze.

Na listi kandidata naći će se i dva funkcionera iz Tuzlanskog kantona. Riječ je o aktuelnom potpredsjedniku SDA Safetu Softiću i članu Predsjedništva SDA Amiru Fazliću.

Inače, prema novom Statutu SDA predsjednik neke lokalne organizacije neće imati pravo da bude izabran na poziciju potpredsjednika SDA. U novom sazivu rukovodstva SDA na poziciji potpredsjednika zasigurno će se naći i Denis Zvizdić, a i Asima Sarajlića ima velike šanse da bude izabran.

Već je poznato da će delegati na Kongresu SDA izabrati Bakira Izetbegovića za novog/starog predsjednika SDA. Izetbegović je u proteklih nekoliko godina ojačao svoju ulogu u stranci te se riješio određenog broja kompromitovanog kadra.

Related posts