Povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka: Promocija,izložba i poetsko veče Nedžiba Vučelja u Mainzu

Uz izložbu fotografija lejpote Bosne i Sandžaka, Nedžib je promovirao fotomonografiju Une, recitirao domoljubivu poeziju i pozvao dsve da dođu i lično se uvjere u sve te prirodne ljepote koje je pokazao-
Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjački džemat (Islamski kulturni cenatr) Mainz iz Mainza u Njemačkoj je u goste pozvao Bužimskog umjetnika i književnika Nedžiba Vučelja, koji se u Mainzu predstavio izložbom umjetničkih fotografija pod nazivom „U sabahe rane od Une do Uvca“, promocijom Fotomonografije „Moja Una“ i književnim kazivanjem domoljubive poezije posebno odabrane za ovakve prilike.

U prekrasnom i velikom prostoru otvorena je izložba fotografija prirodnih ljepota Bosne i Sandžaka sa posebnim ciklusom fotografija Une i Uvca. Osim autora u ulozi domaćina obratili su se Halil ef.Makić i Nusret Faković, koji su izrazili radost plodonosne saradnje , na ovakav način, matice i dijaspore. O autoru i njegovom radu govorio je Ševket Zukić dok su se Hasib Zuković, Fadil Trtovac, Rešad i Rifat Halilović i drugi džematlije, pobrinuli da sve bude kako treba. Kroz ove dane kulture najblistavije je bilo jedinstvo nasega naroda u dijaspori i ljubav prema domovini i zavičaju.

Nedžib je za ljubitelje fotografije održao predavnje, a izložba će ostati otvorena 15 dana. Za kraj Nedžib Vučelj je darovao džematu izvezen Mostarski most u kaligrafiji i poručio da to bude simbol spajanja te da se više okrenemo posjeti ljepota Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Obzirom na naše značajne datume, Nedžib Vučelj je iz novinarskog ugla govorio o herojskoj borbi 505. Viteške brigade i liku i djelu rahmetli generala Izeta Nanića.

Ono što je jako zanimljivo je da je objekat fžemata Mainz još uvijek u izgradnji, ali se kulturni i vjerski sadržaji odvijaju bez ikakvih problema. Sloga i čvrsta riješenost da ustraju u svojim halal nakanama i budu svijetli primjer Bošnjaka u svijetu su njihove posebne odlike za svaku moguću pohvalu. „Kada musafir dođe, onda se nikuda iz kuće ne izlazi, već se bude sa musafirom“, istakao je predsjednik džemata Mainz, Nusret Faković, što jasno govori kako se ovdje dočekuju, ugošćuju i ispraćaju musafiri prilikom svakog, a posebno kulturnog događaja.

Related posts