Potvrđena optužnica protiv pripadnika SJB Cazin zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Potvrđena optužnica protiv Dželalagić Hasida pripadnika SJB Cazin zbog Ratnog zločina protiv civilnog stanovnišva, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Dželalagić Hasida iz mjesta Prošići, Grad Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je kao pripadnik SJB Cazin u toku rata u R BiH počinio Ratni zločin protiv civilnog stanovnišva iz člana 142. stav 1, preuzetog KZ SFRJ.

Optužnicom se Dželalagić Hasidu na teret stavlja da je, a kao pripadnik SJB Cazin za vrijeme trajanja oružanog sukoba između Armije R BiH i vojske R. Srpske, kršeći pravila međunarodnog prava izvršio ubistvo jednog civila i to na način da je u drugoj polovini septembra 1995. godine, nakon što su pripadnici 517. bbr. u sastavu 5. Korpusa Armije R BiH u reonu naselja Jelašinovci, općina Sanski Most zarobili D. B. pripadnika VP 7421 Sanski Most, u sastavu vojske R. Srpske koji je te prilike bio u civilnom odijelu i bez naoružanja i nakon što su ga dovezli u prostorije komande 517. bbr. u Ostrožac, općina Cazin, ovoga nakon nekoliko dana, zajedno sa grupom pripadnika Civilne zaštite Cazin, iz naselja Ostrožac poveo u Cazin radi izvršenja određenog zadatka, vozilom marke „Volkswagen“ kojim je upravljao Č. S., pa nakon samog izlaska iz naselja Ostrožac gledajući u pravcu Cazina, u blizini kuće Đ.I., naredio vozaču Č. S. da stane vozilom da bi potom izveo iz vozila D. B. i u neposrednoj blizini vozila, u namjeri da ga liši života, ispalio jedan metak iz pištolja u predio njegove glave nanijevši mu strelnu ranu glave, koji je od zadobijenih povreda odmah umro.

Related posts