Potresno svjedočenje na suđenju Ejuboviću: “Glava na potiljku bila je pukla”

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je nastavljeno suđenje Almiru Ejuboviću, koji je 29. juna, upravljajući BMW-om, izazvao nesreću na autoputu A-1 u kojoj su poginule Lejla Oruč, Nađa Neradin i Ajla Ibrica, dok je teško povrijeđena bila Ajla Oruč.

Iskaze su dali Vinko Marić i Vladimir Petrović, pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji su prvi pritekli unesrećenima u pomoć, te spasili život Ejuboviću.

– Vozio sam oko 100 km/h desnom stanom, kada sam vidio BMW koji je kraj nas projurio lijevom trakom. Vozio je toliko brzo da se i naš automobil zatresao, tvrdi Marić.

Dodaje da je nekoliko trenutaka kasnije BMW udario u željezni stub.

– Nisam ni stigao pitati kolegu da li je moguće da će BMW skrenuti pri tolikoj brzini iz lijeve u desnu traku, on je udario u željezni stub, rekao je Marić.

On tvrdi da je BMW namjerno skrenuo iz lijeve u desnu traku, te da nije uočio zanošenje automobila.

– Vozilo se nakon udara doslovno omotalo oko metalnog stuba. Odmah smo izašli iz automobila i krenuli pomoći. Suvozačeva vrata nismo uspjeli otvoriti, tada sam ugledao vozača, bio je krvav i pojas mu je bio oko vrata zbog kojeg nije mogao disati, gušio se. Razbili smo staklo kako bi pomogli vozaču, priča Marić.

Tada je iza vozača u automobilu vidio djevojku. Glava joj je bila naslonjena na prozor.

– Grkljala je, a djevojke pored nje je bila bez svijesti. Pokušao sam pomoći ovoj prvoj što sam je uočio, ali sam tada vidio da joj je glava na tjemenu bila potpuno pukla. Takav prizor u životu nisam vidio. Pozlilo mi je odmah. Davala je znake života, stavio sam joj pod glavu jaknu i pokušao doći sebi.

Treća djevojka u automobilu, koja je sjedila naprijed, u međuvremenu je došla sebi i počela da plače. Povremeno je gubila svijest, priča Marić.

Kada optuženi nije imao šta da pita ovog svjedoka, sudija Husein Delalić ga je upozorio da je makar mogao da se zahvali čovjeku koji mu je spasio život.

Svjedočili su i Admir Rahimić te Sena Komarica iz JP „Autoceste FBiH“, te Munir Oputa iz MUP-a KS, koji je ispitivan na okolnosti da Ejubović nije imao registrirano vozilo, nego da je koristio dvije različite tablice. Tokom čitanja imena svjedoka sudija Husein Delalić naveo je i Hamdiju Kreševljakovića ali su mu brzo skrenuli pažnju da se radi o ulici u kojoj jedan od svjedoka stanuje, prenosi Oslobođenje.

Ejubović (20), je optužen da je kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni promet, te izazvao udes na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva u kojem su stradale Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč, koja će sa još dva svjedoka svjedočiti na narednom ročištu koje je zakazano 30. oktobra. Pored svjedoka daće iskaz vještak mašinske struke, a biće prikazan i CD sa jedne od kamera videonadzora na kojem se vidi trenutak nesreće.

Related posts