Posljednja jugoslovenska selekcija pobijedila je Farane i otišla u historiju (VIDEO)

Reprezentacija bivše Jugoslavije posljednji je put u punom sastavu, dakle s igračima iz svih republika koje su je činile, nastupila u maju 1991, malo nakon što je Crvena zvezda postala prvak Evrope. Zanimljvio je da osim Ivice Osima, posljednju jugoslovensku ekipu nije činio niko iz BiH s izuzetkom Refika Šabanadžovića. Igrao je i današnji selektor Robert Prosinečki.

On je te večeri presjedio na klupi. Protivnik su bila Farska Ostrva u kvalifikacijama za Euro 1992. Jugoslavija je pobijedila sa 7:0. Pogađali su redom Najdoski, Prosinečki, Pančev, Vulić, Boban, zatim Pančev po drugi put i na kraju Šuker.

Osim je na teren poslao sastav: Ivković, Spasić, Stanojković, Mihajlović, Vulić, Najdoski, Boban, Savičević, Jarni, Prosinečki i Pančev. S klupe su ušli Šuker i Ladić, a priliku nisu dobili Šabanadžović i Radinović. Od te večeri igrači iz Hrvatske nisu više igrali za Jugoslaviju. Kasnije je Osimov tim odigrao i revanš na Farskim Ostrvima, te susret s Austrijom, kao i prijateljske utakmice protiv Švedske i Holandije. Selekcija bivše države bila se plasirala na Evropsko prvenstvo, ali tamo na kraju nije zaigrala.

fokus.ba

Related posts