Posjetili smo skladište zaplijenjene robe: Rakija u kanisterima, Nutella, gume, skuteri...(FOTO)

Uprava za indirektno oporezivanje BiH jedna je od najvećih institucija u BiH i zadužena je za naplatu indirektnih poreza uključujući i akcize.

Službenici ove institucije u svom radu redovno se susreću sa krijumčarima koji pokušavaju izbjeći plaćanje obaveza ali i sa firmama koje u promet puštaju robu za koju nemaju ulaznih faktura. Zbog ove ali i niza drugih situacija UIOBiH oduzima razne proizvode i robu, a nakon zapljenje se roba pohranjuje u posebnim skladištima. Centralno skladište se nalazi u Banjoj Luci, ali postoje i regionalna skladišta robe koju su oduzeli pripadnici regionalnih centara UIOBiH.

Posjetili smo takvo skladište u Sarajevu. Natkriven i zaštićen, objekat UIO čuva robu uredno popisanu i poredanu. Razne vrste proizvoda svjedoče domišljatosti krijumčara koji pokušavaju uvesti i u promet pustiti polovne frižidere, Milke, Nutellu, skutere, cigarete, alkohol i šta sve ne.

Obilaskom skladišta zatekli smo i kesu sa interesantnim sadržajem. Strani državljanin je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo sa kesom punom stomatološke opreme te ju je pokušao unijeti u BiH. Svi ti proizvodi su oduzeti i uskladišteni.

Uz stomatološku opremu nalazi se kutija puna lažnih Nike patika proizvedenih u Kini. UIOBiH oduzima proizvode koji nisu originalni, ali se predstavljaju kao brendirani proizvodi poznatih firmi. Ove patike će biti uništene na deponiji i to na način da će svaka patika i svaka pertla biti prerezani nožem uz prisustvo predstavnika u ovom slučaju firme Nike kao i predstavnika suda, UIOBiH i ekološke policije.

U skladištu se mogu naći i kanisteri s rakijom, a prije par mjeseci zaplijenjeno je i više od dvadeset petolitri s domaćim vinom. Za sladokusce, krijumčari su pokušali prokrijumčariti Nutellu, Ferrero Rocher te Milku.

Zaplijenjena roba razlikuje se tokom ljetne i zimske sezone. Tako je ove godine po prvi put oduzeto i nekoliko zimskih guma marke Sava, a prošlo ljeto oduzeti su i skuteri.

Pored skladišta nalaze se i automobili koje je UIOBiH oduzeo. Većina automobila je stara i bezvrijedna.

UIOBiH ne može raspolagati ovom robom dok Sud BiH ne odredi na koji način će se tretirati roba, a u takvim odlukama često zna stajati da se izvrši prodaja. Onda se organiziraju aukcije, a pravo učešća imaju svi građani. Sve aukcije objavljuju se na web stranici UIOBiH. Falsifikovana roba se uništava, dok kvarljivi proizvodi se rješavaju i prije odluke Suda BiH.

Sav novac koji se dobije od prodaje artikala uplaćuje se na račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Na samim aukcijama se često mogu naći živopisan skup proizvoda. Steznjaci, grudnjaci, gaće, majice, jakne, hlače, dukserice, automobili, frižideri su djelić ponude. Roba se najčešće prodaje u viđenom stanju bez prava na naknadnu reklamaciju kao i bez obaveze polaganja depozita.

Ponude se dostavljaju u zatvorenoj koverti najmanje 24 sata prije vršenja direktne prodaje i moraju sadržavati tačno određenu robu (LOT) koja je predmet ponude, kao i ponuđenu cijenu. Za robu smještenu u lotove od 1 do 30 minimalna cijena je određena, dok za ostale lotove minimalna cijena nije propisana.

U slučajevima gdje minimalna cijena nije određena Komisija može odbaciti sve ponude ako se smatraju neprihvatljivim. Kupac plaća robu odmah nakon okončanja direktne prodaje.

/faktor.ba

Related posts