Porodice žrtava genocida presudu Mladiću prate na mjestu zločina u Memorijalnom centru Potočari

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici pristižu u Memorijalni centar Potočari gdje će danas pratiti izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, dok će mnogi presudu dočekati u sudnici Međunarodnog suda u Hagu.

Brojne novinarske ekipe okupile su se u Potočarima, a porodice žrtava genocida sa suzama u očima obilaze mezare gdje su ukopani njihovi najmiliji.

Nakon dugogodišnje borbe za pravdu, Srebreničani očekuju kako će Haški tribunal Mladiću izreći najstrožiju kaznu, doživotnu robiju. Međutim, kažu majke Srebrenice, ne postoji kazna koja će vratiti njihove sinove, muževe, očeve… Većina ih ne očekuju da će se Mladić danas pojaviti u sudnici.

Ekipa portala Klix.ba pratit će zajedno sa srebreničkim žrtvama izricanje presude Mladiću nakon čega vam donosimo i njihove reakcije na odluku Haškog tribunala.

Izricanje presude optuženom ratnom zločincu Mladiću počinje u 10 sati. Njemu se protekle četiri godine sudilo po 11 tačaka optužnice od kojih su dvije tačke optužnice za genocid, pet tačaka za zločine protiv čovječnosti te četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema optužnici Mladić je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s određenih područja u BiH.

Dalje se navodi kako je Mladić učestvovao u UZP-u eliminisanja bosanskih muslimana u Srebrenici i to ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i jednog dijela starijih muškaraca iz tog područja.

Related posts