Porasla dobit Volkswagena

Njemački Volkswagen (VW) zabilježio je rast neto dobiti za 6,8 odsto u drugom kvartalu zbog rekordne prodaje, ali upozorava na “uspon protekcionizma” kao na ozbiljnu pretnju po globalnu automobilsku industriju.

Profit VW-a, sa sjedištem u Volfsburgu, uvećan je na 3,31 milijardu evra (3,85 milijardi dolara) sa 3,10 milijardi evra iz istog perioda prošle godine, uprkos izdatku od 1,6 milijardi evra zbog skandala “dizelgejt”, prenosi agencija AP.

Prihodi su porasli za 3,4 odsto na 61,14 milijardi evra, dok je operativna profitna marža porasla na 9,1 odsto sa 7,7 odsto.

Izvršni direktor VW-a Herbert Dis, međutim, poručuje da kompanija ne “može spavati na lovorikama” zbog nadolazećih izazova, kao što su novi, stroži propisi o emisiji štetnih gasova.

Dis je, takođe, upozorio da “uspon protekcionizma predstavlja veliki izazov za globalno integrisanu automobilsku industriju”.

VW je prijavio rekordnu prodaju vozila za prvih šest meseci ove godine od 5,5 miliona vozila, što je za 7,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Automobilske kompanije suočene su sa pojačanim kontrolama na testiranju vozila, u skladu sa novim evropskim standardima o emisijama koji zahtjevaju testiranje u realnim uslovima vožnje.

VW je 2015. godine priznao da je koristio nelegalan softver za varanje na američkim testovima emisije gasova iz motora na dizel pogon, zbog čega je platio više od 25 milijardi dolara na ime kazni i nagodbi.

Related posts