Popaj je bio u pravu: Špinat, borac protiv raka

Nije potrebno dugo opisivati Popajevo omiljeno povrće koje onima koji ga jedu daje Herkulovu snagu.

Svi znamo da je špinat jako zdrav i da je Popaj jak zato što ga jede, ali znamo li šta se to zapravo krije u tamnozelenim listovima ove namirnice? Bogat je izvor vitamina C, koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza, zatim vitamina A, koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitaminima B grupe, uključujući i folnu kiselinu, koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Špinat je svojevremeno na zapadu popularisao mornar Popaj, junak crtanih filmova koji je nastao početkom prošlog vijeka. Svaki put kada bi upao u nepriliku pojeo bi konzervu špinata, što mu je davalo snagu da se suprotstavi mnogo jačim neprijateljima.

ISTORIJAT

Špinat, lat. Spinacia oleracea, je jednogodišnja biljka s tamnozelenim jestivim listovima. Pretpostavlja se da potiče s Bliskog istoka, gdje raste kao samonikla biljka. Najprije se uzgajao u Persiji, a u 7. vijeku je stigao u Kinu kao poklon od kralja Nepala. U Evropi se počeo uzgajati relativno kasno, tek početkom 11. vijeka. Poznata francuska kraljica Katarina de Mediči naređivala je svojim kuvarima da poslužuju špinat uz svaki obrok. To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.

Rezultati istraživanja dali su za pravo slavnom crtanom junaku Popaju, koji je govorio da njegova snaga dolazi od špinata.

Naučnici predvođeni dr Edijem Vajtzbergom sa švedskog Instituta Karolinska ustanovili su da svakodnevno uzimanje ovog povrća znatno osnažuje mišiće.

Porcija od 300 grama špinata smanjuje za pet odsto količinu kiseonika koja je potrebna mišićima tokom vježbe. Efekat je tako moćan da se može osjetiti već nakon tri dana, piše londonski “Telegraph”.

ZDRAVA STRANA

Špinat je bogat hlorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijumom, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnim za održavanje ravnoteže zdravlja. Špinat nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost. Obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protivupalno i antioksidativno.

Dva posebno bitna karotenoida su lutein i zeaksantin, koji su važni za oči. Oni štite njihovo zdravlje te sprečavaju mnoge očne bolesti, posebno makularnu degeneraciju. Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom. To je posebno važno za zdravlje krvnih žila, koje su sklone upalnim procesima.

ŠTITI KOSTI

Zeleno lisnato povrće poput špinata pomaže tijelu da zadrži adekvatan nivo kalcijuma. Sve žene s osteoporozom trebalo bi da ga svakodnevno konzumiraju.

Kalcijum je vitalni nutrijent za žene koje ulaze u menopauzu. Opadanje nivoa hormona smanjuje tjelesne zalihe kalcijuma, rast kostiju i snagu tkiva, što može dovesti do osteoporoze i oštećenja srca. Jedna šoljica kuvanog špinata sadrži šest puta dnevne preporučene količine vitamina K, koji je takođe ključan za zdravlje kostiju. Kroz djelovanje vitamina K apsorbuje se protein osteokalcin, koji štiti kosti od lomova.

ČUVA OD RAKA

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata je jedan od najmoćnijih boraca protiv raka. Najaktivnije tvari u njemu su glikoglicerolipidi, koji kao terapeutski biljni agensi djeluju na ćelije raka.

Redovno konzumiranje špinata smanjuje rizik od raka mjehura, jetre, debelog crijeva, pluća, želuca, jajnika, mliječnih žlijezda, dojke i kože te agresivnog raka prostate. Njegovo antikancerogeno djelovanje potvrđeno je istraživanjima, koja pokazuju da špinat štiti zdrave ćelije od raka i znatno usporava njegovo širenje.

Osim toga, špinat…
podstiče probavu i sprečava zatvor

pomaže kod mršavljenja

normalizuje nivo šećera u krvi

poboljšava funkciju mozga

dobar je lijek za anemiju

KAKO UZGOJITI ŠPINAT

Špinat sijte u redove na razmak oko dvadeset centimetara, a razmak između sjemenki bi trebalo da bude dva do tri centimetra. Čim se snijeg otopi možete ponovo sijati špinat, koji ćete moći brati u aprilu i maju.

Špinat najbolje raste u svježim uslovima, uz temperature 16 18 °C. Dobro uspijeva na svijetlom mjestu, ali je bolji u sjeni na vlažnom tlu. Špinat voli bogato, plodno tlo, koje dobro zadržava vlagu. Po potrebi prije sadnje nahranite zemlju organskim gnojivom. Nikada ne dopustite da se tlo isuši, redovno zalijevajte špinat i prije dolaska suvog vremena.

Related posts