Policija u RS-u zaustavila autobuse koji su krenuli ka Banjoj Luci, građani krenuli pješke

Autobusi koji su krenuli organizovano ka Banjoj Luci, a u kojima se nalaze građani koji žele danas u 18 sati na Trgu Krajine pružiti podršku skupu “Pravda za Davida i Dženana”, zaustavljeni su van Banje Luke i nije im omogućen nastavak puta.

Na Trgu Krajine su se već počeli okupljati građani koji su ranije stigli. Očekuje se više hiljada učesnika protesta. Kako javlja reporter Klix.ba, iako policijske snage nisu bile vidljive na ulicama Banja Luke, veliki broj njih je parkiran u neposrednoj blizini Trga, a inspektori u civilima su među građanima.

Kako javljaju članovi grupe “Pravda za Davida” za sada je prijavljeno da su zaustavljeni autobusi iz Bosanskog Novog, Laktaša, Prijedora, Dabraca, Doboja, te Stanara. Putnici koji su krenuli na skup odlučili su krenuti pješke ka Banja Luci.

Službenici MUP-a RS od ranih jutarnjih sati su raspoređeni po punktovima na putevima ka Banja Luci i pretresaju autobuse, ali i putnička vozila. Nedaleko od Narodne skupštine RS-a pripadnici specijalne jedinice MUP-a sa štitovima i u punoj opremi dočekuju večerašnji skup.

U centru grada angažovana su i oklopna vozila MUP-a RS, a službenici nose i duge cijevi. Jedna traka prema gradu je zatvorena, a policija pojedina vozila vraća.

Građani koji su krenuli iz Jajca i Trebinja javili su kako su njihovi autobusi zaustavljeni još davno i policajci im ne daju da nastave put ka Banja Luci niti da krenu pješke.

“Skup Pravda za Davida neće početi dok sve i jedan pripadnik ne budu na Davidovom trgu. Ići ćemo po te ljude. Imate pravo da ih kontrolišete, ali nemate pravo da ih zaustavljate. Pripadnici MUP-a RS snosite odgovornost za sve dalje postupke”, rekao je Davor Dragičević.

klix.ba

Related posts