Podržane ustavne reforme: Većina Turaka za širenje Erdoganovih ovlasti

Poznati su preliminarni rezultati referenduma o ustavnim promjenama koji je podijelio Turke

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) saopćila je da je prebrojano 99,45 posto biračkih listića i da je 51,37 posto birača podržalo provedbu seta ustavnih reformi i uvođenja predsjedničkog sistema, dok se 48,63 postobirača izjasnilo “protiv”.

Na referendum je izašlo 87 posto od ukupnog broja registriranih birača, javila je Anadolija.

Zatvoren Taksim

Tijesnom većinom na ustavnom referendumu u Turskoj pobijedila je opcija koja podržava izmjenu sistema vlasti pri čemu će veće ovlasti dobiti predsjednik Republike.

Predstavnici opozicije tvrde da je bilo neregularnosti tokom glasanja te su najavili žalbu, prenijela je Fena.

Za večeras je najavljeno je i obraćanje premijera Binaly Yildirima, a istanbulski trg Taksim zatvoren je za saobraćaj iz sigurnosnih razloga.

U prvim reakcijama, zamjenik premijera Veysi Kaynak rekao je da su očekivali veću podršku reformama, ali da je i dalje većina za uvođenje predsjedničkog sistema.

Veliki gradovi Ankara, Istanbul i Izmir su tijesno protiv reformi, ali je na nivou cijele Turske većina ipak podržala najveću reformu države još od vremena osnivača turske republike Kemala Ataturka.

Predložena reforma predviđa, između ostalog, jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera.

Predsjednik će, prema novim propisima, moći zadržati veze i s političkom strankom što do sada nije bilo moguće. Predloženo je i da se prvi predsjednički izbori, kada budu usvojene ustavne odredbe održe u novembru 2019. godine.

Mandat od pet godina

Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina. Ranije tokom dana, tri osobe su poginule u razmjeni vatre u Dijarbakiru, ali nije potvrđeno da pucnjava ima veze sa referendumom.

Related posts