Podignute krivične prijave protiv hrvatskih policajaca, traži se i ostavka ministra

Snimci otkrivaju sistemsko kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja.

Centar za mirovne studije podnio je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca koji su silom protjerivali migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Nepoznati počinioci u ovom su slučaju policajci snimljeni koji su nasilno i ilegalno protjerivali izbjeglice.

– Nakon brojnih svjedočanstava, javnost je mogla vidjeti snimke postupanja hrvatske policije. Oni otkrivaju sistemsko kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja – rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i Inicijative “Dobrodošli”.

Podsjetimo, u šumi skrivene kamere snimile su naoružane policajce kako sprovode migrante, među kojima je bilo i žena i djece, na teritoriju Bosne i Hercegovine. No, na snimku koji je anonimno dostavljen organizaciji “Border Violence Monitoring” nema bosanskohercegovačkih policajaca.

Ovakvo postupanje hrvatske policije predstavlja kršenje međunarodnih zakona, pošto slučajevi nisu procesuirani, a migranti nisu dobili mogućnost da zatraže azil.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata, Kekuš je upozorila da policija vrlo široko tumači termin odvraćanja.

– Prvo su tvrdili da je to samo prisustvo policije na granici, a sada vidimo da se izbjeglicama onemogućava traženje međunarodne zaštite i azila – rekla je Kekuš.

Osim što su podnijeli krivičnu prijavu i od Državnog tužilaštva zatražili žurnu istragu, iz Centra za mirovne studije zatražili su i ostavke ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, direktora policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granice Zorana Ničena, smatrajući ih direktno odgovornim za nezakonito i nasilno postupanje policije.

Izvor:avaz.ba

Related posts