Počelo suđenje Munji i ostalima za ubistvo Ramba iz Ilijaša

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi optužbe i odbrane započelo suđenje Muniru Sinanoviću Munji (34), Arminu Haliloviću Arku (22) i Damiru Hasanoviću Dadi (27), koje optužnica tereti za ubistvo Niaza Hasanovića, zvanog Rambo, koje se dogodilo 20 avgusta prošle godine, dva sata nakon ponoći, ispred noćnog kluba “Cool” u Ilijašu.

Njima je optužnicom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na teret stavljeno da su, po prethodnom dogovoru i u namjeri da ga liše života, Hasanoviću nanijeli više povreda po cijelom tijelu, što je za posljedicu imalo njegovu smrt.

Naime, kako je utvrđeno istragom, Sinanović i Niaz Hasanović su se najprije posvađali u objektu, da bi Hasanović potom izašao napolje, a za njim su krenuli Muamer Karavdić i Meho Ibišević, te Munir Sinanović, Damir Hasanović i Armin Halilović.

Dok su se prepirali ispred objekta, Niaz Hasanović je u jednom momentu izvadio nož, kojim je ubo Ibiševića, koji je usljed zadobijenih povreda podlegao. Potom su Sinanović, Halilović i Hasanović počeli udarati Niaza Hasanovića, kojeg su tom prilikom teško povrijedili, usljed čega je i on preminuo.

Tužiteljica Ljiljana Marilović je u uvodnom izlaganju kazala kako će Tužilaštvo saslušanjem svjedoka i vještaka, te materijalnim dokazima, dokazati da se ubistvo dogodilo na način kako je to navedeno u optužnici.

S druge strane, advokati optuženih redom su najavili kako će dokazati da ne stoje navodi iz optužnica da se radi o ubistvu po prethodnom dogovoru optuženih da oštećenog liše života. Kako su istakli, radilo se o kafanskoj tuči i sve se odigralo u nekoliko minuta i to nakon što je oštećeni nasmrt nožem izbo njihovog druga, tako da se ne može govoriti da je postojao prethodni dogovor.

Branilac prvooptuženog Izet Baždarević kazao je kako odbrana ne spori da je Munir ispred kluba Rambu zadao jedan udarac otvorenom pesnicom, nakon što je Rambo nožem ubo Ibiševića, ali je, kako je kazao Baždarević, on nakon toga skinuo majicu i Ibiševiću pokušao zaustaviti krvarenje.

Senad Bilić, branilac Damira Hasanovića i Armina Halilovića također je negirao prethodni dogovor, kao i samu kvalifikaciju djela. Naveo je presude Vrhovnog suda FBiH koji je pobio jednu od presuda Kantonalnog suda naglasivši da ne mora svaki događaj koji se završi smrću da se karakteriše kao ubistvo.

– Teret dokazivanja je na Tužilaštvu. S obzirom na to da je oštećeni imao veliki broj povreda, ne zna se tačno ni ko je od optuženih nanio oštećenom smrtonosni udarac – kazao je advokat Muhidin Kapo, koji je preuzeo odbranu trećeoptuženog Damira Hasanovića.

Kapo je naveo da će odbrana dokazivati da nije bilo umišljaja, ali i da je optužnica trebala biti podignuta za krivično djelo učestvovanje u tuči, koje je kao rezultat imalo smrt oštećenog.

Sva trojica optuženih uhapšeni su odmah nakon krvavog obračuna i od tada se nalaze u pritvoru. Zajedno sa njima bio je priveden i Muamer Karavdić, ali je sudija za prethodni postupak odbio prijedlog za njegovo pritvaranje zbog nedostatka osnovane sumnje kao primarnog razloga za pritvor, te je on pušten na slobodu.

Suđenje će biti nastavljeno 12. februara, saslušanjem prvog svjedoka iz optužnice.

Izvor: Faktor

Related posts