Po prvi put, školska godina u osnovnim i srednjim školama na području USK neće biti okončana u isto vrijeme

Po prvi put, školska godina u osnovnim i srednjim školama neće biti okončana u isto vrijeme. Neke će završiti do Bajrama, druge sedmicu kasnije, a ima i onih koji će nastavu okončati tek 26. juna. Razlog je opće poznat – prekidi tokom zime, kada je naš kanton u više navrata bio izožen vremenskim nepogodama. Sada se propušteno mora nadoknaditi što u značajnoj mjeri otežavaju nove vremenske neprilike. Iako kalendarski nije počelo, ljeto je čini se ove godine uranilo pa se nastava, zbog visokih temperatura i posljednjh dana izražene sparine, odvija u otežanim uvjetima.

Nastavnici i učenici broje „sitno“ do okončanja školske godine. Preostalo vrijeme uglavnom protiče u provjerama znanja i završnim testovima. Kada će nastupiti ljetni rasput, odnosno kraj nastave, u Ministarstvu obrazovanja ipak ne mogu reći sa sigurnošću jer je situacija različita od škole do škole. Elementarne nepogode, zbog kojih je u više navrata prekidan nastavni proces, razlog su što propušteno treba nadoknaditi.

Termini okončanja nastave u, primjera radi, školi Harmani ll kreću se od 13 do 26. juna. Učenici odjeljenja ld prvi će se pozdraviti sa školom, dok će u školi najduže boraviti školarci ll-ih,lll-ih,VI-ih razreda. Ovakva situacija prvi put je zabilježena i glavni razlog tome je što se nastava za vrijeme olujnog vjetra i snijega uglavnom prekidala u posliijepodnevnim satima.

U školi su svjesni da se propušteno mora nadoknaditi. Sada se suočavaju sa visokim temperaturama, kazao nam je Amir Fajić, direktor OŠ „Harmani ll.

Profesor Miljenko Knežević nastoji kroz kombiniranje manje zahtjevnih vježbi olakšati učenicima sate tjelesnog.

Propuštene nastavne sate škole su u obavezi nadoknaditi, slažu se i u Sindikatu te dodaju da nastava do skoro kraja juna nije nešto novo. Možda u pojedinim općinama nije bilo potrebe za prekidima jer su ih nepogode zaobišle, no odluka Ministarstva se morala ispoštovati, dodaju u Sindikatu.

Sedmicu prije ili kasnije, škole će okončati i ovu školsku godinu. Nakon toga nastupa dugo očekivani ljetni raspust i za prisvjetne radnike i za učenike.

rtvusk.ba

Related posts