PENDEŠ U BRISELU: BIH POSVEĆENA PRISTUPANJU EURO-ATLANTSKOJ ZAJEDNICI

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, predvodila je izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu „Odlučna potpora“, koji je održan 25. oktobra 2019. godine u stožeru NATO-a u Bruxellesu.

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu.

Na ministarskom sastanku diskutiralo se o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, s posebnim naglaskom na pregovore o pomirbi sukobljenih strana i nedavno održanim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji, pri čemu su se sve zemlje sudionice složile da pregovori trebaju biti nastavljeni, politički dogovor postignut, potvrdivši svoju opredijeljenost i posvećenost potpori kako misiji „Odlučna potpora“, tako i Afganistanu u cjelini.

U svom obraćanju, ministrica Pendeš je naglasila posvećenost BiH zajedničkim naporima u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti, nastavku potpore izgradnji mira i dugoročne stabilnosti u Afganistanu, kao i da pripadnici OS BiH nastavljaju sudjelovati u misiji „Odlučna potpora“, te na kraju obraćanja još jednom ponovila odlučnu posvećenost i opredijeljenost BiH pristupanju euro-atlantskoj zajednici.

Na marginama sastanka, ministrica Pendeš je imala susrete s više izaslanstava, a u kraćem razgovoru se zadržala s ministrima obrane Hrvatske, Austrije, Slovačke i Crne Gore, te ministricom obrane Njemačke, kao i sa Generalnim direktoricom međunarodnog vojnog osoblja NATO-a general-pukovnikom Hans-Werner Wiermannom.

Pored ministrice Pendeš, u sastavu izaslanstva MO i OS BiH su se nalazili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i stožerni časnik u vojnom dijelu Misije BiH pri NATO bojnik Zvonimir Duvnjak.

hayat

Related posts