Pala Vlada Kantona Sarajevo! Poluge vlasti preuzimaju SDA, SBB i DF

Za smjenu je glasalo 18 zastupnika nove skupštinske većine koju predvodi SDA, uz SBB, DF i zastupnika BOSS-a. Protiv je glasalo 15 zastupnika (dva zastupnika bila odsutna). Nova vlast će imati tijesnu većinu od 18 ruku, dok opozicija (Naša stranka, Narod i pravda, SDP, NBL i tri samostalna zastupnika) imaju 17 ruku.

Aktuelni premijer i ministri imaju sada rok od sedam dana da podnesu ostavke.

Novi premijer Kantona Sarajevo trebao bi biti Mario Nenadić, bivši ministar pravde u KS, kao zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a. Nova većina je obećala ubrzo saopćiti imena budućih ministara, a očekuje se da će tokom februara biti imenovana nova Vlada KS.

Mirza Čelik (SDA), koji je na jednoj od sjednica koju je održala nova većina predvođena SDA izabran u rukovodstvo Skupštine KS, trebao bi u narednom periodu biti izabran za predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

Čelik je poručio da će novi sastav Vlade KS nastaviti realizaciju projekata za koje smatraju da su dobri, a koji su ranije započeti.

Smjena je uslijedila nakon što je ovih 18 zastupnika podnijelo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS nakon čega je uslijedila kriza u Kantonu Sarajevo, jer sjednica nije zakazana u terminu kada su htjeli pa zbog toga nije usvojen ni budžet za 2020. godinu, već je nakon peripetija donesena odluka o privremenom finansiranju.

Očekuje se da nova većina u Skupštini na prvoj redovnoj sjednici nakon imenovanja ministara na dnevni red stavi izglasavanje budžeta za 2020. godinu.
Izvor: klix

Related posts