Pablo Escobar htio pobiti cijeli fudbalski tim jer su sarađivali s protivničkim kartelom

Escobar je čak ulagao novac u neke fudbalske ekipe iz Kolumbije, a često je pratio i reprezentaciju ove zemlje. U vrijeme dok je bio u kućnom pritvoru gost mu je bio čak i Diego Maradona. Escobar je u Kolumbiji bio čovjek koji se pitao za sve, a bio je veoma blizu toga da postane predsjednik ove zemlje, no na sreću njih to se nikada nije desilo.

Na crnoj listi ovog kriminalca bilo je dosta imena, a rijetki su uspjeli preživjeti. Ono što je šokiralo mnoge jeste da je na toj listi bio i sadašnji selektor Perua, Ricardo Gareca. On je svojevremeno nastupao za Americu de Cali klub kojeg je podržavao kartel koji je bio u sukobu s Escobarom.

Prema pisanju Escobarovog plaćenika Johna Jaira Velasqueza 80-tih godina planiran je napad za ekipu Americe de Calija. Escobar je imao namjeru da postavi bombu ispod njihovog autobusa, a Gareca mu je bio glavna meta jer je tada bio najpoznatiji igrač ovog kluba.

“Ricarco Gareca je godinama bio na nišanu Pabbla, ali na njegovu sreću nikada nismo dobili nalog da ga ubijemo. Čak je Pablo planirao postaviti bombu ispod autobusa Calija, no ljubav koju je imao prema fudbalu je kasnije presudila da to ne uradi. Bili smo u ratu s kartelom koji je podržavao taj klub i jednostavno su svi bili na meti. Pedro Sarmiento koji je danas uspješan trener je tada ostao bez cijele porodice koju smo mi ubili jer je njegov klub odbio da sarađuje s nama”, rekao je Velasquez.

Related posts