Golf “osmica”, snimljen na testiranju u Nurburgringu

Razvoj nove, osme po redu, generacije Volkswagen Golfa uveliko traje. Na njemačkoj stazi Nürburgring snimljen je prototip Golfa 8 koji bi se na tržištu trebao naći do iduće godine.

Snimljeni prototip Golfa 8 dizajnerski se ne razlikuje mnogo od aktuelnog Golfa 7, a također nema ni kamuflaža. To je rijetko viđen slučaj, ali će vjerovatno tokom godine Volkswagen detaljno poraditi na dizajnu novog hatchbacka koji će kriti do posljednjeg momenta.

Prednji dio prototipa nosi neke male promjene u odnosu na aktuelni model, a na zadnjoj strani C-stub više je uspravan.

Ekipa portala Motor1.com uspjela je detaljno fotografisati unutrašnjost i motor prototipa što je gotovo pa nemoguće kod drugih proizvođača.

U unutrašnjosti se tako može vidjeti potpuno nova digitalna instrument ploča, kao i nova ručica automatskog DSG mjenjača.

Osma generacija Golfa trebala bi biti postavljena na modifikovanu verziju MQB platforme. Za njenu izradu koristit će se čvršći i lakši materijali što bi u konačnici trebalo donijeti manju težinu automobila između 50 i 110 kg, ovisno o izvedbi modela.

Novi Volkswagen Golf 8 trebao bi dobiti razne motore sa 48-voltnim hibridnim sistemom pokretanja koji doprinosi poboljšanju efikasnosti i smanjenju emisije ispušnih plinova. Ovaj sistem već se našao u Audi top modelima (A8, A7 i A6).

Početak proizvodnje novog Golfa 8 trebala bi početi u junu naredne godine, a u evropske prodajne salone trebao bi stići u posljednjem kvartalu 2019. godine.

Related posts