Ovogodišnja “Srebrena značka” starijem policajcu Elviru Piraliću, a “Zlatna značka” pripala je inspektorici Dijani Brkić

U Centru za kulturu, sport i informisanje općine Bužim, uz prisustvo brojnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona, danas je obilježena 20. godišnjica Dana policije USK.

Svečanoj akademiji prisustvovali su federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, direktor Federalne Uprave policije (FUP) Dragan Lukač, premijer USK Husein Rošić, ministar unutrašnih poslova USK Anel Ramić, komesar policije MUP-a USK Mujo Koričić i brojni drugi gosti.

U ime domaćina prisutnim se obratio načelnik Bužima Zikrija Duraković, uputivši čestitke i zahvalu za sve ono što policajci i Ministarstvo unutrašnjih poslova rade u smislu sigurnosti građana.

Okupljenima se obratio i premijer Vlade USK Husein Rošić, istakavši pritom da Vlada daje konstantnu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova te da su primjetna poboljšanja u materijalno-tehničkim sredstvima pripadnika MUP-a. Goste je pozdravio i ministar unutrašnjh poslova USK Anel Ramić.

O svim aktivnostima i postignutim rezultatima MUP-a USK u prošloj godini govorio je policijski komesar Mujo Koričić, a prema onom što se moglo čuti, ocjene rukovodećih struktura Federalne uprave policije, ali i prikupljene informacije sa terena MUP-a USK, govore da je upravo ovo ministarstvo jedno od najboljih, ako ne i najbolje na području Federacije BiH.

Uz prigodna obraćanja, na današnjoj svečanoj akademiji podijeljenja su i priznanja i pohvale, kako pojedincima, tako i kolektivima. Ovogodišnja “Zlatna značka” pripala je inspektorici Dijani Brkić, a “Srebrena značka” starijem policajcu Elviru Piraliću.

Inače, ove godine obilježava se 20. godišnjica Dana policije USK. Uspostavljanjem Kantona 1 i proglašenjem Ustava Unsko-sanskog kantona 1995. godine, formirano je i kantonalno Ministarstvo policije, koje u svom sastavu imalo svega 69 aktivnih policajaca u osam stanica javne bezbjednosti. Dvije godine kasnije, Ministarstvo policije promijenilo je naziv u Ministarstvo unutrašnjih poslova USK, a stanice javne bezbjednosti u Policijske uprave.

Proteklih dana u svim općinama kantona položeno je cvijeće na spomen obilježja u znak sjećanja na poginule i umrle pripadnike MUP-a USK, upriličen turnir u malom nogometu, održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi uposlenika MUP-a, a posjećene su i neke socijalno ugrožene porodice.

Related posts