Ovo su imena kandidata SDA za sastav Vijeća ministara BiH

Imamo ne 18,  već 19 ruku za rekonstrukciju kantonalne Vlade, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA, a lider stranke Bakir Izetbegović je u obraćanju medijima saopćio kandidate ispred ove stranke za sastav Vijeća ministara BiH.

Iskazana je podrška imenovanju gospodina Marija Nenadića za prvog čovjeka u Vladi KS. Kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH su: za ministra inostranih poslova predložena je Bisera Turković, za četiri zamjenika: Nezir Pivić za zamjenika ministra pravde, za zamjenika ministra komunikacija Nedžad Branković, za zamjenika ministra za ljudska prava doktor Mahmutović i gospodin Hazim Rančić, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, očekuje se da bi priča o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH mogla biti gotova do 23. ovog mjeseca.

Predsjedništvo stranke je pozdravilo i dogovore koje je SDA formirala sa DF-om i SBB-om.

– Imamo ne 18, već 19 ruku za rekonstrukciju kantonalne Vlade, ali ne očekuje da će proces biti završen prije mjesec, dva, kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je od HDZ-a BiH zatražilo da ne odugovlači već da hitno predloži kandidate za predsjednika Federacije BiH.

– Kada su u pitanju pregovori sa HDZ-om o Izbornom zakonu, neophodno je izdvojiti Mostar i iz tog paketa, moramo imati izbore u Mostaru iduće godine. Druge potrebne izmjene Izbornog zakona se moraju osigurati kroz provođenje svih presuda Evropskog suda, isključujući uspostavu izbornih jedinica na osnovu etničkih principa, kazao je Izetbegović.

Related posts