Otkriveni slijepi putnici u autobusu Bihać – Dortmund

Vozač autobusa „Globtour“ iz Međugorja koji saobraća na međunarodnoj liniji Bihać – Dortmund, prijavio je na Autobusnoj stanici u Bihaću pripadnicima policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a dvije osobe sirijskoga porijekla koje su se krile u podvozju autobusa. Nakon identifikacije, sirijski državljani su predani na dalje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskog ureda u Bihaću.

Krili se u podvozju

Na bihaćkoj autobusnoj stanici u podvozju autobusa međugorskog „Globtoura“ njegov vozač je pronašao dva ilegalna putnika, državljanina Sirije o čemu je izvjestio pripadnike Policije Unsko-sanskog kantona koji su po dolasku odmah utvrdili njihov identitet. -Vozač autobusa obavjestio je policiju da je u autobusu pronašao dvije osobe koje su se krile u njegovom podvozju. Policijski službenici Policijske stanice Bihać izašli su na mjesto događaja i utvrdili kako se radi o dvije osobe s područja Sirije koji su predani na dalje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću, kaže Snežana Galić, portparolka Uprave policije USK-a. Kakva će biti dalja sudbina sirijskih državljana, pokušali smo doznati u Službi za poslove sa strancima Ministarstva civilnih poslova BiH. Zbog odsustva direktora koji je jedini ovlašten za istupanje u medijima, ostali smo bez izjave i bilo kakve informacije o statusu kojeg će steći u predstojećem periodu. Kako je uopće moguće da se u sporedni prostor autobusa ukrcaju ilegalni putnici i jeli ovakvih slučajeva bilo i ranije, upitali smo Matu Pranjića, izvršnoga direktora ove prijevozničke kompanije. Pranjić tvrdi kako njihovi vozači, prije polaska na liniju, svaki put provjere imaju li ilegalnih putnika koji ne koriste zvaničan prostor autobusa, već prostor između podvozja i poda autobusa.

Siguran prostor?

-Globtour sigurno nema nikakvog uplita niti organiziranu vezu za takve putnike. Čak, naprotiv, vrlo smo oprezni i svako putovanje bude provjereno prije nego što autobus krene da se takvi slučajevi nebi desili, i dalje postupaju službeni organi nadležni za ovakve slučajeve, kaže u telefonskom razgovoru Mato Pranjić, izvršni direktor „Globtoura“ Međugorje. I ovaj slučaj je samo još jedan dokaz kako osobe s Bliskog istoka u strahu od ratnih sukoba i pritisnuti siromaštvom, koriste tranzitno područje Bosne i Hercegovine kako bi se u potrazi za boljim životom domogli zemalja Europske unije. Na tom putu ne prežu ni od putovanja u podvozju autobusa koji im se čini sigurnim prostorom. Koliko sigurnim, pokazala je i ova kontrola vozača.

/reprezent.ba

Related posts