Otkazi “tinjaju” za vatrogasce

Šest profesionalnih vatrogasaca iznijelo je niz optužbi na račun Radenka Reljića, načelnika Kozarske Dubice, od toga da im se ne isplaćuju zagarantovana primanja, pa do toga da su izloženi pritiscima i da im se spremaju otkazi, dok prvi čovjek ove opštine odgovara da je sve po zakonu.

Radnici Vatrogasne jedinice kažu da se loše stvari dešavaju jer nisu htjeli da “oproste” dugove koje opština ima prema njima i povuku tužbe.

Vatrogasci za “Nezavisne” pričaju da su svi zaposleni u ovoj opštini dobili dokument na kojem piše da će im plata biti uvećana za 60 KM, ali da se odriču prava na topli obrok, koji je u ovom trenutku kada nema opšteg kolektivnog ugovora u RS privremenom odlukom Vlade RS 130 KM.

Pomenuti dokument jedino nisu potpisali šestorica vatrogasaca i jedna zaposlenica opštine.

“Mi smo to odbili, odbili smo i da povučemo tužbe koje smo dizali unazad pet godina zbog neisplaćivanja toplog obroka”, kazao je Davor Đenadija, koji već 20 godina radi kao vatrogasac.

Dodatni problem kod dubičkih vatrogasaca je, kako su naveli, i to što iako imaju pravo na beneficirani radni staž on se ne uplaćuje.

“I regularni doprinosi za Fond penziono-invalidskog osiguranja su neuvezani preko 40 mjeseci”, dodaje ova šestorka.

Plata vatrogasaca je, kažu, takođe sporna, jer ne odgovara njihovoj stručnoj spremi. Vatrogasci kažu da su koeficijenti po kojima se obračunava plata povećani svim opštinskim radnicima osim njima koji nisu potpisali sporni dokument.

“Koeficijent za obračun plate je bio 4,7, a sada je svima osim nama povećan na 5,3. Sada po dvojica radimo u smjeni, a kada se nešto dogodi trčimo od kuće. Evo, juče su bila četiri požara, nas dvojica koji smo bili u smjeni smo otišli da gasimo jedan, dok su na ostale došle kolege od kuće, i mi smo u tom trenutku svi bili na terenu. Da se zapalila ova kafana preko puta možemo samo sjesti i plakati”, nadovezao se Dejan Krnjanjić, jedan od šestorice nezadovoljnih vatrogasaca.

Što se tiče otkaza niko im nije ništa zvanično rekao, ali su im kolege sugerisale da se radi na tome da sami odu.

“Reljić u suštini sada tjera nas da sami napustimo posao i hoće da dovede podobne ljude”, rekao je Dragan Đenadija, koji je i ronilac, pa je tako upravo on iz vode izvukao nesrećnu djevojku koja je pala sa splava u Prijedoru.

Bilo je tu, kažu, i ličnih uvreda od strane načelnika, a na to se osvrnuo Rajko Kajić, samohrani otac dvoje djece.

“On nama kaže da smo sića i građani drugog reda”, kaže Kajić.

Reljić kaže da na nikoga nije vršio pritisak, ali da će Vatrogasna jedinica biti smanjena sa 18 na 12 vatrogasaca, koliko je zakonski minimum profesionalnog vatrogasnog društva.

“Sistematizacija će ići sto posto. Gradiška je duplo veća od Dubice, a ima 24 vatrogasca. Ovi vatrogasci se sada boje jer su u sukobu sa svojim poslodavcem. Ali, koga će otkazi pogoditi ne znam, to će njihov komandir predložiti, a ja samo potpisati”, kazao je Reljić.

Reljić kaže da su u Kozarskoj Dubici odlučili da ne diraju minuli rad, koji zakonski treba da bude smanjen sa 0,5 na 0,3, već da se umanjenje izvrše na toplom obroku.

“Bolje da imaju više uplaćenih doprinosa nego topli obrok. Ja sam njima sve to objasnio. Ne prijetim nikome. Većina je izrazila želju da se ne dira koeficijent, samo ta ekipa koja pravi buku”, kaže načelnik Kozarske Dubice.

Related posts