Osa šiškarica ugrozila kestenove šume u Krajini

Osa šiškarica, najveći štetnik pitomog kestena, sistemski uništava kestenovu šumu u Unsko-sanskom kantonu. Veliko bogastvo koje imamo moglo bi nestati ove ili naredne godine, ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere. Upozorenja i pozivi nadležnim institucijama da djeluju, za sada nisu naišla na razumijevanje.

Osa šiškarica ugrozila je kesten u tolikoj mjeri da su potrebne godine i godine oporavka, ukoliko bi se odmah djelovalo. Posjetili smo šumu kestena u cazinskoj mjesnoj zajednici Pećigrad i uvjerili se u razmjere štete .

„Štetnik je primijećen prije dvije godine i u tolikoj mjeri se razmnožio da je situacija alarmantna“, kaže Arif Rošić iz cazinskog „Agrodara“.

Prisustvom „šiški“ smanjuje se lisna površina što onemogućavaju rast, razvoj i na kraju urod kestena. Ukoliko se radi o napadu na mlade biljke, može doći do njihovog ugibanja, upozorava inž. poljoprivrede Bekir Dolić.

Iz poljoprivredne zadruge Agrodar već dvije godine upozoravaju na ovaj problem, međutim za sada niko ništa ne poduzima kako bi se barem spriječilo širenje nametnika.

U zadruzi Agrodar kažu da se problem može riješiti ubacivanjem predatora u šume, koji se hrane osom šiškaricom. U preduzeću Unsko-sanske šume potvrdili su nam da nemaju nadležnost za uvođenje predatora, već da je to u ingerenciji resornog federalnog ministarstva i Uprave za zaštitu biljaka na državnom nivou.

Dakle, brzim djelovanjem nadležnih institucija i uz minimalna novčana sredstva, pitomi kesten se može spasiti, premda će i za trenutnu štetu trebati godine oporavka.

rtvusk

Related posts