Orban za brže pregovore Evropske unije i Srbije

Mađarski premijer kaže da razgovori moraju biti ubrzani i okončani jer se samo tako može postići stabilizacija Zapadnog Balkana.

Mađarski premijer Viktor Orban se tijekom posjeta njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u ponedjeljak snažno založio za ubrzanje pristupnih pregovora između Srbije i Europske unije.

“Razgovori sa Srbijom moraju biti ubrzani i okončani. Samo tako se može postići stabilizacija Zapadnog Balkana”, rekao je on na konferenciji za novinare uoči razgovora s Merkel u Berlinu, prenosi Hina.

Dvoje čelnika su se založili za to da se na summitu EU-a u ožujku omogući početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Merkel je pohvalila gospodarski razvoj Mađarske i razvoj njemačko-mađarskih ekonomskih odnosa.

Bez teme političkih odnosa

“Gospodarski razvoj se, posebice u Mađarskoj, dogodio vrlo, vrlo dobro. A ja mislim da je to i zbog EU-a”, kazala je Merkel.

Naglasila je kako Mađarska spada u one zemlje koje su se unatoč teškim početnim uvjetima gospodarski razvile u vrlo dobrom smjeru.

“Za to su zaslužne pametne investicije uz istodobni razvoj gospodarstva”, rekla je Merkel, koja je napomenula kako je njemačko i mađarsko gospodarstvo “tijesno povezano”.

Merkel i Orban na konferenciji nisu govorili o političkim odnosima dviju država, koji su već godinama napeti zbog različitih stajališta o izbjegličkoj krizi i njemačkih kritika Orbanovih politika, koje, po mišljenju Berlina, potkopavaju vladavinu prava u Mađarskoj.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts