OO za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici o ukopu 82 NN osobe

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine.

Na dnevnom redu sastanka bili su izvještaji predsjednika pododbora o do sada provedenim aktivnostima. Na sastanku je konstatovano da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu.

“Prvo smo raspravljali o radu pododbora između dva sastanka. Raspravljali smo i o ukopu 82 neidentificirane žrtve genocida. Taj prijedlog je dao Amor Mašović na prošlom sastanku. Danas smo raspravljali o tome i donesen je zaključak da će se do kraja maja odlučiti o ukopu 82 NN žrtve. Imamo dovoljno vremena da o tome razmislimo, i donesemo pravu odluku iza koje će stajati Organizacioni odbor”, rekao je Hamdija Fejzić, predsjdnik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida.

Dodao je da je zadovoljan dosadašnjim radom na pripremama obilježavanja godišnjice.

“Uglavnom su predsjednici pododbora koji su i prethodnih godina nosili ove aktivnosti. Smatram da će i ove godine odgovoriti zadatku na pravi način”, smatra Fejzić.

Fejzić je mišljenja da je rano govoriti o tome ko će od zvaničnika prisustovati komemoraciji i dženazi 11. jula.

“Na 53 adrese su otišle pozivinice. Možda je i rano da govorimo o tome ko će prisustovati sve, tek za mjesec, mjesec i po možemo govoriti o tome”, kaže Fejzić.

Fejzić kaže da “do sada imamo deset žrtava za koje su porodice dale saglasnost da se kopaju 11. jula”.

“Pozivam porodice čiji su članovi identifikovani, a tijela nisu kompletna, da daju saglasnost da se ukopaju. Ovdje govorimo o žrtvama za koje su porodice dale saglasnost”, poručio je Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ ponovila je još jednom stav Organizacionog odbora i preživjelih žrtava genocida da svi oni koji negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare.

“Svi oni negiraju genocid nisu dobro došli u Potočara. Na dženazu se po našem običaju ne zove. Međutim, 25. godišnjica je u pitanju mi ćemo pozvati važne ljude iz svijeta. Mnoge organizacije, posebno one koje se bave pravima žena, su najavile svoj dolazak. Nedavno sam bila u Irskoj gdje će jedan trg nositi ime po žrtvama genocida. Kroz naš projekat 25 gradova u Evropi će imati jednu ulicu ili trg koji će nositi ime po žrtvama genocida u Srebrenici. Pariz je već dao ime jednom trgu, najavile su isto Holandija, Turska i neke druge zemlje”, kaže Subašić i dodaje:

“Želim da za 25. godišnjicu majke budu u fokusu. Niko nije važniji od žrtava i majki”.

Izvor: ba.n1info.com

Related posts