Odluka Ustavnog suda zbog koje je Dodik blokirao institucije BiH postala je obavezujuća

Odluka u predmetu u kojem je Ustavni sud odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske objavljena je jučer u Službenom listu Bosne i Hercegovine. Tim je ona postala službena i obavezujuća, te je vlasti RS-a moraju provesti.

Odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske
Ustavni sud Bosne i Hercegovine 7. februara utvrdio je na dvodnevnoj sjednici da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske

Nakon toga je po nalogu lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Skupština RS-a 17. februara na posebnoj sjednici donijela zaključke, u kojima, između ostalog, naredila zvaničnicima u institucijama BiH koji dolaze iz RS-a da obustave procese odlučivanja.

Dodik je, naime, koristeći se svojom starom više puta ponovljenom floskulom da je Ustavni sud BiH neprijatelj RS-a, krivce našao u stranim sudijama, te je tako postavio ultimatum da će blokada trajati sve do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Uprkos reakciji kvinte o tome da je blokiranje institucija Bosne i Hercegovine neprihvatljivo, zvaničnici koji dolaze iz RS-a po nalogu Dodiku nisu od ovoga odustali.

Naime, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministri iz reda SNSD-a oborili su na jučerašnoj sjednici državne vlade Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH. Riječ je o odluci kojom se omogućava normalno finansiranje državnih institucija u periodu dok nije usvojen budžet za ovu godinu.

Na ovaj način SNSD je nastavio blokirati rad institucija BiH u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS-a i na taj način se oglušio na upozorenja predstavnika međunarodne zajednice o tome da je blokiranje rada državnih institucija neprihvatljivo.

Treba naglasiti da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH direktno kršenje ustava te predstavlja krivično djelo, zbog čega je Tužilaštvo BiH u obavezu da ovaj čin procesuira.

Izvor: Klix.ba

Related posts