Odlična zimska sezona u BiH: Isplatila se ulaganja u planine i umjetni snijeg

Uprkos nedostatsku snijega, ovogodišnja zimska sezona bila je veoma dobra u Bosni i Hercegovini. Skijaši i ljubitelji prirode iskoristili su svaku priliku za opuštanje na našim planinama, dok hotelijeri još zadovoljno trljaju rukama. Topliji dani sigurno će značiti kraj skijaške sezone, ali ne i manjak interesovanja turista iz svih dijelova svijeta za bh. planinske ljepotice.

Iz sarajevskog preduzeća ZOI’ 84 saznajemo kako je na Bjelašnici registrovano 115 dana skijanja, što je znatno produženje u odnosu na prethodne godine.

“Uzimajući u obzir sve faktore, broj korisnika, ostvarene prihode i opće zadovoljstvo korisnika, pokazalo se opravdanim i isplativim ulaganje u modernizaciju skijaških kapaciteta na Bjelašnici, odnosno ispunjeni su osnovni uslovi postavljeni početnom analizom projekta postavljanja novog vertikalnog transporta i proširenja sistema za osnježenje, a to su produženje trajanja zimske skijaške i turističke sezone na Bjelašnici te povećanje broja posjetilaca”, kazali su nam iz preduzeća ZOI’ 84.

Kombinacijom prirodnih padavina s vještački proizvedenim snijegom te uz brz i moderni vertikalni transport, omogućen je vrhunski skijaški ugođaj na Bjelašnici i Igmanu ove godine.

U toku zimske sezone 2017/2018. registrovano je više od 100.000 individualnih skijaša te ostvareno više od milion pojedinačnih vožnji na ski-liftovima i žičarama na Bjelašnici. Najveći broj korisnika su domaći posjetioci, dok su iz zemalja regije Bjelašnicu i Igman najčešće posjećivali gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Najveći broj posjeta je registrovan u januaru i februraru ove godine.

Proteklih dana nema adekvatnih uslova za skijanje na Bjelašnici, iako je na stazama svakodnevno prisutno nekoliko skijaša. Vertikalni transport i dalje je u funkciji.

Preduzeće ZOI’ 84 svoje aktivnosti produžava i na ljetni period te je u tu svrhu omogućilo korištenje svih svojih resursa, kako na Bjelašnici, tako i na Malom i Velikom polju na Igmanu.

“Bjelašnica, tačnije Babin do, je s teniskim i fudbalskim terenima stavljena na raspolaganje fudbalskim klubovima, rekreativcima i svima koji se žele aktivnije baviti sportom. Najveća atrakcija i zainteresiranost, kako domaćih tako i stranih gostiju, svakako je panoramsko razgledanje platoa Bjelašnice uz korištenje šestosjeda i četverosjeda. Zahvaljujući novom vertikalnom transportu, posjetiocima će u toku ljetnog perioda prvi put biti omogućen transport četverosjedom na sam vrh Bjelašnice. Paraglajding, vožnja biciklom ili kvadovima, samo su još neke aktivnosti koje će biti stavljene na raspolaganje posjetiocima Bjelašnici”, ističu iz preduzeća ZOI’ 84.

Kada je riječ o Malom polju, posjetiocima će biti omogućena vožnja dvosjednom žičarom, a ljetna sankaška staza Tubing i dječiji zabavni park će biti na raspolaganju najmlađim posjetiocima. Staza za boćanje i odbojku na pijesku svakako upotpunjuju ponudu na Igmanu.

Šest kilometara duga staza na Velikom polju omogućava planinoljupcima da uživaju u trčanju, rolanju, vožnji biciklom…

Manjak snijega nije utjecao ni na dobru posjećenost srednjobosanske planine Vlašić, saznajemo iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

“Uspješnost sezone moramo posmatrati parcijalno po skijaškim centrima. U odnosu na prošlu godinu, Vlašić bilježi povećanje broja posjeta za deset posto te povećanje od 15 posto kada je riječ o broju ostvarenih noćenja. Mala skijališta na području SBK, kao što su Busovačka planina ili Vranica u Fojnici, bilježe rekordnu posjećenost. S druge strane, skijaški liftovi planinskog centra Raduša pušteni su u rad tek u februaru”, kazao nam je direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević.

Prema informacijama iz vlašićkih hotela, iako je u najudarnijem dijelu sezone, od 5. do 15. januara, bilo malo snijega na Vlašiću, nije bilo velikih otkazivanja smještaja I dolazaka. Produženju zimske sezone na Vlašiću doprinijelo je umjetno zasnježivanje skijališta.

Matošević dodaje kako je Vlašić i dalje neprikosnovena zimska turistička destinacija u Srednjoj Bosni.

Svi rekordi od prethodne godine oboreni su na Jahorini, a više od 155.000 skijaša isprobalo je novouređene staze. Kako saznajemo, u jednom danu oboren je rekord posjećenosti kada je Jahorinu posjetilo skoro 5.500 ljudi, dok je 15. februara ostvarena milionita vožnja na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Pored rekordne posjećenosti, Olimpijski centar Jahorina ostvario je i značajne prihode od prodaje ski-karata, dok su prihodi za februar za 80 posto veći u odnosu na februar prošle godine. Prema podacima iz OC Jahorina, iz godine u godinu sve je veća zainteresovanost investitora za ulaganja i gradnju na Jahorini, što ovu bh. planinu čini veoma atraktivnom destinacijom.

Park prirode Blidinje je tokom zime bio omiljena destinacija stanovnika Tomislavgrada, Posušja, Prozor-Rame, Jablanice, Mostara, ali i velikog broja stranaca. Vikendom se teško mogao pronaći smještaj u ovom dijelu BiH, ukoliko ga ranije niste rezervisali.

Ipak, direktor Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle ima još veća očekivanja za ljetnu sezonu kad je na Blidinju planirano održavanje biciklističkih i konjičkih utrka, otvaranje infopulta na slamarici te trgovine s domaćim proizvodima.

Sve bh. planine ispraćaju još jednu uspješnu zimsku sezonu, spremne za proljetne i ljetne dane koji nose svoje čari. Preduzeća zadužena za održavanje naših planina nastavljaju razvijati sadržaje kojima žele privući posjetioce na svjež zrak iznad gradova i tokom vrelih ljetnih dana.

klix.ba

Related posts