Obilježena godišnjica pogibije boraca Armije RBiH u „Oluji“

Prije 24 godine trinaest pripadnika Petog korpusa Armije RBiH stradalo u vojno- redarstvenoj akciji “Oluja“ kraj Priboja u Hrvatskoj.

 

Borci i narod Bihaćkog okruga tokom 1201.dana opsade, herojski se borio i pružao otpor agresoru sa okupiranih teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske i svojom borbom sačuvao slobodnu teriotriju, a onda zajedno sa Hrvatskom vojskom  deblokirao naš okrug u operaciji Oluja-rekli su ratni komandanti Hamdija Abdić Tigar i Senad Šarganović tokom obilježavanja današnje godišnjice nedaleko od Graničnog prelaza Izačić.

Pogibija 13 pripadnika Armije RBiH pokraj sela Priboj unutar hrvatske teritorije dokaz je da su borci Petog korpusa, skupa sa pripadnicima HV-a, borbenim učešćem doprinijelo oslobođenju ovog kraja, što je rezultiralo otvaranjem Bihaćkog džepa, te kraju posljednjeg rata. Kako se ova historijska činjenica ne bi zaboravila postavljeno je spomen obilježje, odnosno kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja sa imenima trinaest poginulih boraca Petog korpusa.

krajina.ba

Related posts