Obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina

Iako pandemija koronavirusa nameće nova pravila, u toku su projekti deminiranja, koji za cilj imaju bezbijedan i siguran prostor Nacionalnog parka Una. Demineri Federalne uprave civilne zaštite rade na više od milion kvadratnih metara površine, odnosno po projektu obrađuju i čiste 35 tzv. ulaza, na lokacijama od Račića do Martin broda.

Skoro 90% područja na kojem su se nalazila neeksplodirana sredstva u USK je očišćeno. Međutim ovaj proces je dugotrajan, a dodatno ga komplicira činjenica da na terenu pronalaze i neeksplodirana sredstva iz prvog, odnosno drugog svjetskog rata. Svakodnevno podršku im pruža i medicinski tim, koji je spreman odgovoriti i na najteže zadatke.

Inače, na osnovu rezultata opće procjene minski sumnjivih područja u BiH u prošloj godini identifikovano je 1.413 zajednica ugroženih minama, odnosno eksplozivna sredstva zaostala iz rata uticala su na sigurnost nešto više od 825 hiljada stanovnika.

Prema izvršenim procjenama u januaru 2020. godine bilo je 965 kvadratnih kilometara sumnjive opasne površine u našoj zemlji. Ove brojke pokazuju da je BiH i dalje jedna od zemalja sa najvećom stopom zagađenosti minama.  

Izvor: RTVUSK

Related posts