Obilježavanje godišnjice realizacije Operacije „Tigar- Sloboda 94

U okviru programa obilježavanja godišnjice realizacije Operacije „Tigar- Sloboda 94 “ u sali Muzeja Avnoja u Bihaću održan je Okrugli stol na temu „Vojna obavještajno – sigurnosna operacija Tigar- Sloboda 94“, gdje su prisutni evocirali uspomene i prisjetili se akcije koju su u najvećoj tajnosti pripremali komandanti Atif Dudaković i Hamdija Abdić.

U okviru obilježavanja danas je i položeno cvijeće na centralnom spomen obilježju na mezarju „Humci“

Na okruglom stolu detaljno su analizirani svi aspekti operacije „Tigar-Sloboda 94 “ koja se i danas izučava kao jedna od najuspješnijih vojnih akcija ARBIH.

Iako je prošlo 25 godina, učesnici ove operacije se dobro sjećaju svega što su prošli. Bilo je kažu i određenih kritičnih trenutaka.

Kako bi ova vojna operacija, koja je jedinstvena na prostoru Balkana ostala zapisana, ratni komandant Hamdija Abdić već nekoliko mjeseci sva sjećanja pretvara u knjigu. Nada se da bi po njoj mogao biti snimljen i film.

U resornom kantonalnom Ministarstvu su već počeli raditi na aktivnostima podrške ovakvim i sličnim projektima.

Prije okruglog stola učesnici operacije i saborci polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju na mezarju „Humci“ odali su počast svim poginulim borcima.

Bila je to još jedna prilika za kratko prisjećanje na te dane.

Potrebno je da se ovakvi datumi obilježavaju i nikad ne zaborave, poručeno je sa današnjeg obilježavanja.

 

Related posts