Novinari na udaru Fude Kasumovića: Prijetio Harunu Bošnjaku sa BHT-a, nije poštedio ni ostale kolege

Da na sajmu ZEPS ne protekne sve u svečarskoj atmosferi pobrinuo se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Gradonačelnik Zenice je na otvaranju sajma uputio prijetnje novinaru BHT-a Harunu Bošnjaku, a zbog sve učestalijih njegovih napada na uposlenike medijskih kuća danas se oglasilo i udruženje BH novinari.

Nakon svečanog otvaranja Kasumović je iskoristio trenutak i prišao Bošnjaku.

– To što radiš je kriminal. Pazi da ti šta ne bude. Pazi da ti šta ne bude od srca – kazao je Kasumović Bošnjaku, a što su za Faktor potvrdili svjedoci.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice Kasumović je novinara BHT-a javno prozvao za govornicom kazavši kako je protivnik grada i kako tjera investitore i loše utiče na situaciju u gradu. Inače, Kasumović i Bošnjak su već na sudu zbog sličnih dešavanja u proteklom periodu, tačnije na sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. marta.

Naime Bošnjak je tog dana pokušao uzeti izjavu od Kasumovića na što je ovaj burno reagirao, da bi ga potom izvrijeđao, i okrivio za neusvajanje oporezivanja kladionica, te doveo u vezu s određenim lobistima za kladionice. Od tog dana odnos između Kasumovića i Bošnjaka izuzetno je zaoštren, pa je i sama gesta prilaska Kasumovića novinaru BHT-a bila iznenađujuća i protumačena kao prijetnja.

Danas se oglasilo i Udruženje BH novinari, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari ( UO BH novinari) upućuje najoštriji protest Gradskom vijeću Zenice zbog verbalnih prijetnji i uvreda novinarima Adnanu Džonliću, uredniku portala Zenicablog, i Harunu Bošnjaku, dopisniku BHRT, koje im je uputio gradonačelnik Fuad Kasumović na prošlosedmičnom zasjedanju Vijeća.

UO BH novinara smatra nedopustivim i nedemokratskim korištenje zasjedanja Gradskog vijeća Zenice za verbalne i druge obračune sa novnarima, što se ponavlja već mjesecima, bez adekvatne reakcije članova Vijeća ili sprečavanja zloupotrebe govornice za obračun sa novinarima. Podsjećamo, ometanje novinara u njihovom radu, pozivanje na javni linč i direktno vrijeđanje predstavljaju najgrublji institucionalni pritisak na medije i kršenje prava na slobodan, siguran i dostojanstven rad. Direktnu odgovornost za takve postupke snosi ne samo gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je prijetio novinarima, već i svi članovi Vijeća sa v.d.predsjedavajućim Jasminom Hodžićem na čelu, koji ništa nisu poduzeli da se konačno zaustavi bahat i primitivan odnos prema pojedinim novinarima.

Pored Adnana Džonlića i Haruna Bošnjaka, na meti napada gradonačelnika Kasumovića ranije su bili dopisnica FTV Gordana Ristović Muslija, novinar portal Klix Elmedin Mehić i dopisnik portala Faktor Benaris Mahmić, te lokalni medij – RTV Zenica. Uprkos javnim osudama takvog ponašanja, te pozivima na poštivanje evropskih vrijednosti slobode medija i slobode izražavanja, verbalni napadi i prijetnje ne samo da nisu prestali, već su postali učestaliji i brutalniji!?

Zbog toga UO BH novinara zahtijeva od Gradskog vijeća Zenice poduzimanje hitnih i zakonom propisanih mjera za siguran i dostojanstven rad svih novinara koji izvještavaju sa sjednica Vijeća, kao i sprečavanje svakog pojedinca da sjednice Vijeća koristi kao javni poligon za odstrjel novinara. Ukoliko takve mjere izostanu, BH novinari će razmotriti druge zakonske mogućnosti zaštite prava novinara i zaustavljanje institucionalnog pritiska na novinare i jedan broj medija u Zenici – navodi se u saopćenju.

Related posts