Novi Googleov sistem Fuchsia mogao bi za pet godina zamijeniti Android

Prošle su skoro dvije godine otkako je procurio prvi dokaz o tome kako Google razvija novi operativni sistem pod nazivom Fuchsia. Nove špekulacije govore kako će Fuchsia u narednih pet godina zamijeniti Android.
Ove informacije potvrdio je Bloomberg. Prema izjavama ljudi bliskih Googleovom projektu, Fuchsia će biti dizajnirana kako bi zamijenila svaki operativni sistem koji se trenutno isporučuje na Googleovom potrošačkom hardveru. To uključuje Android, Chrome OS i ugrađene verzije Androida koje koriste Google Home i Chromecasts.

Projektni inžinjeri namjeravaju u naredne tri godine početi isporučivati Fuchsiu na kućne uređaje kao što je Google Home pametni zvučnik. Poslije toga Fuchsia bi trebala biti ugrađena u laptope.

Krajnji cilj jeste zamjena Androida Fuchsiom, što bi se moglo desiti za pet godina.

Direktor Googlea Sundar Pichai i softverski inžinjer Hiroshi Lockheimer tek trebaju odobriti zamjenu Androida.

Na izgradnji Fuchsie sada radi više od stotinu inžinjera kojima pomaže penzionisani inžinjer Matias Duarte. Ovaj sistem nije baziran na Linux karnelu, kao što su Android i Chrome OS, već na novom Zircon karnelu.

Iako su mnogi mislili kako je Fuchsia eksperimentalni sistem namijenjen za testiranje pojedinih ideja, čini se kako Google ima ozbiljne namjere s novom generacijom operativnog sistema.

Related posts