Novčanu kaznu zamijenila sa pet dana zatvora jer smatra da nije kriva

Umjesto saučešća zbog smrti muža i razumjevanja u najtežim životnim trenucima, Vesnu Nedeljković (58) iz Gornjeg Milanovca uputili su na izdržavanje kazne u požarevački zatvor. Istina, sama je izabrala petodnevnu kaznu, umjesto novčane od 5.000 dinara, piše Blic.

Dakle, Vesna nije kriminalac, lopov, diler, nikada nikome nije nanijela zlo, ali ipak je u ovom trenutku na izdržavanju zatvorske kazne, i to jer je zakasnila da u zakonskom roku preda oružje koje je pripadalo njenom pokojnom mužu. Nakon smrti životnog saputnika krajem decembra, Vesna je počela da poklanja njegove stvari i tako naišla na oružje, koje je u njihovom domu bilo potpuno legalno, sa pratećom dokumentacijom. I odlučila je da oružje odnese u policiju, međutim tamo je naišla na “nerazumijevanje i drskost”, kako za “Blic” kaže njen sin Vojkan.

– Otac je imao lovačku pušku i pištolj sa urednim papirima. Kada je majka otišla u policijsku stanicu da preda oružje, rekli su joj da je zakasnila pet dana, jer je zakonski rok za podnošenje oružja 40 dana. Iako je objašnjavala da zaista nije znala za taj rok, i da nije ni mogla to da zna, sa druge strane dobila je odgovor da sve piše na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova – priča za “Blic” Vojkan Nedeljković.

Bilo je ili zatvor ili da plati kaznu. Novčana kazna koju je njegova majka trebalo da plati, iznosi 5.000 dinara, ali ona je, kako kaže njen sin Vojkan, to odbila jer se ne osjeća krivom, pa je završila u zatvoru u Požarevcu. Još je iz sopstvenog džepa morala da izdvoji 8.000 dinara za put da bi u zatvor stigla na vrijeme.

– Majka jednostavno nije htjela da plati tu kaznu, jer žena nije kriva. Ona je takva čitav život, muški se bori za pravičnost, a vjerujte, ovo je sve stvarno cirkus. Nije imala pojma za taj rok u kome treba da preda oružje, pa da li neko može očekivati od 58-godišnje žene u žalosti da čita zakone na sajtu MUP-a? Nikakvo pismeno obavještenje nije dobila, niti je iko kontaktirao po pitanju oružja – dodaje sin Vojkan.

U dubokoj žalosti zbog gubitka voljenog supruga, Vesnu je dodatno pogodila ova neočekivana situacija i nerazumjevanje ljudi koji sprovode zakon. Uzdignite glave rekla je da kaznu neće platiti jer se ne osjeća krivom, pa ako treba u zatvor zato što nije čitala šta piše na sajtu, neka tako i bude.

-U zatvoru je. Ne znam kako je, jer ona je toliko ponosna da se nikada ne bi požalila, ali siguran sam da je ovo mnogo boli, prevashodno sa one ljudske strane. I ja sam van sebe, izgubio sam oca, a majka mi završila u zatvoru. Da li je realno da neko očekuje od generacija moje majke da se o zakonskim obavezama informiše na sajtu – očajan je sin Vojkan.

(Blic)

Related posts