Novalić: Ovo je prvi paket za amortizaciju prvog udara na ekonomiju

Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine bit će razmatran po hitnom postupku, odlučili su danas na vanrednoj online sjednici zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Sjednica je u toku.

Klubovi SDA i SBB-a su potvrdili kako će podržati i rebalans budžeta i „antikorona zakon“.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je u svom izlaganju da je ovogodišnji budžet povećan za 11 posto.

– Najznačanija stavka rebalansa budžeta je 500 miliona KM Fondu za stabilizaciju privrede koji je sastavni dio Zakona o ublažavanju posljedica za privredu. Planirano je i 20 miliona KM za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, rekao je Novalić.

On je rekao da su u vanjskom zaduženju planirana sredstva MMF-a, a da je rebalansom utvrđeno zaduženje kod Svjetske banke od 55 miliona. U domaćem zaduženju planirana je prodaje zaduženja  kompanija, te emisija obveznica i trezorskih zapisa.

Istakao je da se budžet FBiH nalazi prvi put u deficitu od čak 777 miliona KM.

– Nakon zaduživanja kod MMF-a dogovorom o raspodjeli FBiH ide 400 miliona KM, a također Vlada FBiH će se zadužiti kod Svjetske banke zbog jačanja bankarskog sistema za dodatnih 55 miliona KM – rekao je Novalić.

Premijer FBiH je rekao da su mjere pomoći privredi prvi paket mjera, koji ima cilj da amortizuje prvi udar na ekonomiju, te da je u pripremi drugi paket koji se priprema kako bi se u što kraćem nivou vratili na nivo ekonomskog rasta od prije pandemije.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts