Nova vlast, stari principi: U upravne i nadzorne odbore u USK imenovane politički podobne osobe

Većina političkih stranaka koje čine novu skupštinsku većinu u Unsko-sanskom kantonu pregovara i o formiranju vlasti u drugim administrativnim jedinicama Federacije BiH.

Kompletna postizborna priča ovih subjekata svela se na tvrdnje kako će na upravljačke pozicije biti imenovane stručne osobe bez obzira na političku pripadnost.

Međutim, takve tvrdnje demantuju kadrovska rješenja u Unsko-sanskom kantonu s obzirom na to da su nakon smjena u nove sastave privremenih upravnih i nadzornih osoba postavljene isključivo osobe s političkom pozadinom.

Prvi se na listi našao Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. U privremeni Upravni odbor ZZO USK imenovani su predsjednik jednog od mjesnih ogranaka A-SDA Zuhad Porčić, bivši šef ZZO-a i kadar A-SDA Jasmin Husetić, doktor i ovogodišnji kandidat DF-a za Parlamentarnu skupštinu BiH Asmir Lepuzanović, DF-ov kandidat za Parlament FBiH Šemsudin Dervić te vijećnici SDP-a u Bihaću i Sanskom Mostu Adnan Habibija i Aiman Sawanda.

Pored njih u privremeni Upravni odbor ZZO USK imenovani su i Samra Mehić (direktorica Centra za socijalni rad Bužim), Sadžida Bajrović (direktorica Doma zdravlja Bužim) i Mirnes Hasanagić.

Slična situacija desila se i u Službi za zapošljavanje USK. Za predsjednika privremenog Upravnog odbora Službe za zapošljavanje USK postavljen je kadar DF-a Emil Šehić, a za članove Zehra Alešević (SBB) Enis Hujić i Jasminka Murić (Nezavisni blok). Pored njih u Upravni odbor imenovani su i Enis Hujić i Enes Mustafić.

U privremeni Upravni odbor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” imenovani su
Rusmir Konjević (SDP), Sebina Jonuzović-Livaković (A-SDA), Armina Begić (DF), Šaćir Fajić (DF) i Jasmin Burnić (SBB).

Muhamed Kržalić (NB) i Rifet Šakinović (SBB) imenovani su u privremeni Upravni odbor Direkcije za ceste USK. Pored njih za članove su imenovani Senahid Nuhanović, Safet Muratagić i Ahmedin Balićevac.

Stranačke osobe postavljene su i u privremeni Upravni odbor Kantonalnog fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija USK. Njega čine Fadil Balić (SBB), Ibrahim Livaković, Hasan Fatkić (DF), Suvad Šahinović (SDP), Elvin Karabegović (A-SDA) i Muhamed Memić.

Po istom principu imenovana je Komisija za izbor i imenovanja Vlade USK. U ovu komisiju imenovani su Dževad Livaković (A-SDA), Ermin Zulić (SBB), Amir Mujagić, Anel Kajtezović (NB) i Dino Skopljak.

klix.ba

Related posts