Ništa od rekonstrukcije Vlade USK Sve je to bila priča unutar SDA

Krajem sedmice na svim krajiškim portalima najavljivala se nova skupštinska većina i smjena Vlade Huseina Rošića. Opozicija je sakupljala potpise za sazivanje sjednice Skupštine u kojoj bi (kao nova većina) učestvovali ASDA SDP DNZ i autsajderi iz SDA tipa Muhameda Mahmića iz Bosanske Krupe s kojim je uvijek moguće nešto dogovoriti, te Samira Večadžića i Nisveta Jusića iz SDA Bužim, sve trojica iz prethodne većine sa bivšom Vladom Izudina Saračevića.

Šta se desilo pa neće biti rekonstrukcije Vlade?

Pa, ispostavilo se da su ovom pričom o rušenju Rošićeve Vlade zapravo posljednja dvojica iskoristili pregovaračku poziciju da se učvrste u općinskoj organizaciji SDA Bužim čime bi se prekinula dugogodišnja dominacija Kasima Mulalića (i Agana Bunića bivšeg načelnika) s kojim imaju narušene unutarstranačke odose.
Nezvanično, SDA je kao cijenu ostanka na Vlasti platila Jusiću i Veladžiću ambicije za SDA Bužim na uštrb ekipe sa Kasimom Mulalićem koji će sigurno nastaviti da se i dalje bori.
Vlada, po svemu sudeći, ostaje kao što ostaje, ali i jedinstveni klub SDA u Skupštini je na broju a (s obzirom da je izborna godina na pomolu) sad je najvažije za njih izboriti se za pozicije na izbornim listama gdje će osigurati i dalje svoju relevantnost.
S druge strane opozicija ima radi čega biti razočarana. Prvobitno smo mislili: Zašto im treba po ko zna koji put izmjena Vlade u ovom mandatu s obzirom da je ostalo samo još par mjeseci do izborne kampanje?
Međutim, odgovor je očigledan, kantonalni budžet za 2018 godinu koji je na vratima i daleko bolja pozicija sa Vlasti za ulazak u predstojeću predizbornu političku kampanju!
Oko toga je bila borba, to i jeste najvažnije i za jedne i za druge, izuzev za Bužimske poslanike koji imaju “svoja posla”.

 

Related posts