Ništa od Medenog polja, nova potencijalna lokacija za izmještaj migranta Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca

U radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu danas je boravio Lars-Gunnar Wigemark šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se o dešavanjima vezanim za problem prihvata velikog broja ilegalnih migranata kojih je najviše na privremeno određenim, neuslovnim lokacijama u Bihaću i Velikoj Kladuši, a Evropska unija već provodi niz aktivnosti kako bi pomogli BiH u rješavanju problema. Prvenstveno to se odnosi na finansijsku pomoć. Međunarodnoj komisiji za migracije i ostalim organizacijama, koje brinu o humanim aspektima, na raspolaganju je 1,5 milion eura od Evropske unije, a tokom augusta Bosni i Hercegovini bi na raspolaganju trebalo biti još šest miliona eura za rješavanje krize sa kojom je suočena kao zemlja tranzita.

– Žao mi je što se politizira svaki pokušaj da se nađe lokacija koja bi zadovoljila kriterije za izgradnju privremenog prihvatnog centra, koji bi bio kontrolisan, koji bi nam pomogao da kontroliošemo dalju situaciju i omogućio da pružimo osnovne uvjete tim ljudima, do rješavanja njihova statusa. I iz EU nam potvrđuju da ne žele da ovo bude trajno rješenje. Kako sam čuo u toku dana, gradonačelnik Fazlić i načelnik Hujić su razgovarali o novoj lokaciji, tačnije radi se o mjestu Lipa koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Do sutra ću imati informaciju da li su se gradonačelnici i načelnici usaglasili oko potencijalno nove lokacije za takav centar., kazao je Rošić.

Related posts