Nissan, Renault i Mitsubishi će u svojim automobilima koristiti Android OS

Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi je najavila partnerstvo s kompanijom Google s ciljem korištenja operativnog sistema Android u njihovim automobilima.

Tri proizvođača automobila i njihovi podbrendovi planiraju ugrađivati infotainment sisteme bazirane na Androidu u vozila koja će se proizvoditi od 2021. godine. Sistem će ponuditi brojne mogućnosti Androida, uključujući aplikaciju Google Maps, pristup online prodavnici Google Play te Google Assistantu.

“Integrisanjem Androida u naše infotainment sisteme podižemo nivo inteligencije u našim povezanim automobilima. U budućnosti će Google Assistant, koji sadrži Googleovu vodeću AI tehnologiju, postati glavni način za interakciju između ljudi i automobila.

Google Maps će ponuditi preciznu navigaciju, a korisnici će također moći preuzeti aplikacije s Play Storea. Google Assistant će omogućiti putnicima da odgovaraju na pozive i tekstualne poruke, pronađu informacije, upravljaju funkcijama vozila i multimedijalnim sadržajem pomoću glasovnih naredbi i slično.

Partnerstvo će se fokusirati i na integrisanje sistema baziranih na cloudu Alliance Intelligent Cloud, kao i na povezivanje vozila kako bi se poboljšalo iskustvo vožnje. Alliance Intelligent Cloud može pomoći manipulisanju podacima, nadogradnjama bežičnim putem, dijagnostici i slično. Operativni sistem baziran na Androidu će se redovno nadograđivati, kao i Googleove aplikacije te aplikacije drugih developera.

Volvo i Google imaju slično partnerstvo koje je najavljeno ranije ove godine, ali švedska kompanija nije potvrdila da li će se Android naći u njenim vozilima. Također, nijedna strana nije saopćila kojim informacijama vozila će Google moći pristupiti.

Related posts